UFORSTÅELIG: Seksjonsoverlege Georg Panczel ved Sykehuset Østfold har fulgt retningslinjene for føflekkreft siden 2011. Han synes det er vanskelig å forstå hvorfor ikke alle norske sykehus har gjort det samme. Foto: JØRGEN UPSAKER, VG

UFORSTÅELIG: Seksjonsoverlege Georg Panczel ved Sykehuset Østfold har fulgt retningslinjene for føflekkreft siden 2011. Han synes det er vanskelig å forstå hvorfor ikke alle norske sykehus har gjort det samme. Foto: JØRGEN UPSAKER, VG

Vil ha lik kreftsjekk for alle

OSLO/MOSS (VG) Alle pasienter med føflekkkreft skal undersøkes på samme måte over hele landet. Også Oslo universitetssykehus innfører nå undersøkelse av lymfeknuter på pasientene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

VG fortalte 22. april om Universitetssykehuset i Stavanger som nesten ukentlig avviser pasienter fra Helse Sør-Øst som ønsker å få tatt vevsprøve, såkalt biopsi, av lymfeknuter.

De vil ha undersøkelsen for å fastslå om det er spredning av kreft fra føflekken. VG skrev også om de internasjonale statistikkene som viser at Norge topper statistikkene for føflekkreft, både når det gjelder utbredelse og dødelighet.

Må endre rutiner

Nå må blant annet Oslo universitetssykehus endre rutinene for undersøkelser av pasienter med føflekkreft. Det forventer helseminister Jonas Gahr Støre.

Helsedirektoratet anbefaler lymfeknutebiopsi i sine retningslinjer for undersøkelse og behandling av føflekkreft. Dette gjøres i stor grad internasjonalt. Enkelte eksperter sier til VG at en slik undersøkelse kan avdekke spredning tidlig og i noen tilfeller bety forskjellen på liv og død for pasienten.

Oslo universitetssykehus er blant sykehusene som ikke følger de nasjonale retningslinjene. Dette blir nå endret.

Forventer rask innføring

I et svar på det skriftlige spørsmålet som KrF-representant Line Henriette Hjemdal stilte helseministeren etter VGs avsløring, skriver helseminister Jonas Gahr Støre:

- Jeg forventer at de helseforetakene som ennå ikke har innført den anbefalte undersøkelsen, gjør dette raskt, slik at tilgangen til denne undersøkelsen blir likeverdig over hele landet.

VIL HA FORTGANG: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Foto: NILS BJÅLAND, VG

Ifølge Støre følger helseforetakene i Helse Vest retningslinjene. Det samme gjør foretakene i Helse Nord og Helse Midt-Norge, med unntak av ett foretak i hver region. De to vil nå endre praksis.

Ga klarsignal

I Helse Sør-Øst følger flere foretak retningslinjene, mens noen legger planer for oppstart.

- Vi har gjort det siden høsten 2011 da retningslinjene ble innført. Mange av dem som sitter i ekspertgruppen som anbefalte biopsi, jobber ved Oslo universitetssykehus. De har vært med på å utforme retningslinjene, men følger dem ikke selv. Det er vanskelig å forstå hvorfor, sa seksjonsoverlege Georg Panczel ved Sykehuset Østfold etter VGs avsløring.

Ved Sykehuset Østfold konkluderte man etter en samlet vurdering at det var trygt og hensiktsmessig å utføre biopsien etter ekspertgruppens retningslinjer.

- Vi var også i kontakt med flere autoriteter innen fagområdet som ga klarsignal før vi startet opp, sier Panczel.

- Rydder raskt plass

Legene finner spredning hos 20 prosent av pasientene de undersøker.

- Har vi en pasient med føflekkreft, rydder vi raskt plass for operasjon og biopsi. Vi har ikke mye øyeblikkelig hjelp ved vår seksjon, vi kan prioritere disse pasientene fra egen region, sier han.

Nå vil også Oslo universitetssykehus tilby undersøkelsen i henhold til de nasjonale retningslinjene.

- Vi vil starte opp selv om det kan vise seg at dette ikke er hensiktsmessig, skriver avdelingssjef Kim Alexander Tønseth ved avdeling for Plastikk- og Rekonstruktiv kirurgi.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder