VED HANS SIDE: Gunnar Sønsteby sammen med sin kone Anne-Karin Sønsteby under avdukingen av Max Manus-statuen på Akershus Festning i 2011. FOTO: NTB Scanpix

Sa «jeg elsker deg» til hverandre hver eneste dag

Anne-Karin lå på en feltseng ved Kjakans side helt til han døde

Da Gunnar Sønsteby ble så svak at han måtte legges inn på sykehjem, flyttet kona Anne-Karin etter og sov på feltseng ved Kjakans side den siste tiden fram til han døde.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det var på Hovseterhjemmet Norges mest dekorerte krigshelt tok avskjed med sin familie og sine venner.

Det var her han tok imot og møtte statsministeren, forsvarsministeren og forsvarssjefen en siste gang - han var et forbilde for dem alle.

Det var her hans kone satt ved hans side mens han lå i sengen sin, stadig mer medtatt, samtidig som han 8. mai ble hedret av både av Jens Stoltenberg på Akershus festning og med avdukingen av en statue i Rjukan.

Det var her han daglig fikk den varme omsorgen fra sin kone gjennom 59 år helt til det siste.

PROTOKOLL: Del din siste hilsen til Gunnar «Kjakan» Sønsteby her

Lå på feltseng

- Anne-Karin har stått ved Gunnars side helt til det siste og vært trofast som alltid. Hun lå på feltseng ved hans side, og hun er naturlig nok ganske medtatt og sliten nå, sier Petter Ringen Johannessen, statsstipendiat i historie og Kjakans nære medarbeider de ti siste årene.

Han uttaler seg på vegne av Sønstebys familie.

FAKSIMILE: Les mer om Gunnar Sønsteby i dagens papirutgave av VG OG VG+.


Historien om ekteparet Sønsteby er ikke bare en fortelling om kjærlighet og trofasthet til fedrelandet. Deres ekteskap var vakkert til det siste. De skal ikke ha kranglet en eneste gang.

«Hun er min adjutant om dagen, jeg er hennes om kvelden», har Kjakan selv sagt i et VG-intervju. Han ga Anne-Karin all honnør for energien og livsmotet, som var sterkt til siste slutt.
Fotograf Morten Krogvold møtte Sønsteby da han laget portrettserien «Ansikt til ansikt» på NRK i 2008.

Sønstebys kjærlighet til kona er noe av det som gjorde sterkest inntrykk på Krogvold da han møtte Kjakan.

- Da Gunnar fridde til sin kone sa han: «Vil du gifte deg med meg, for det må du?» Gunnar og kona hadde et ekteskap som alle ønsker å ha. De sa «jeg elsker deg» til hverandre, hver dag.

Det flotteste

Oslo-ordfører Fabian Stang møtte også Kjakan flere ganger.

- Noe av det flotteste han lærte meg, var hans evne til å vise takknemlighet overfor sin kone, Anne-Karin, som var han til stor hjelp. Han synliggjorde at uten hennes hjelp, så hadde det ikke vært mulig å holde så mange foredrag. Ofte var fokus på han, men han tilkjennega sin takknemlighet til henne da vi andre var til stede og det har jeg lært mye av, sier Stang.

20. april 2012: Tilbake til Hovseterhjemmet. Under en lukket seanse får Kjakan en av sine siste hedersbevisninger.

- Vi ville vise Sønsteby hvor høyt vi satte pris på ham, ved å tildele ham Forsvarets hederskors som den første noensinne, sier forsvarssjef Harald Sunde til VG.

Forsvarssjefen har fulgt nøye med tilstanden til vennen sin den siste tiden og besøkte han sist for noen dager siden.

- I en av samtalene våre sa han «i morgen, da må vi gå på kontoret» og i den siste samtalen vi hadde takket han meg for samarbeidet vi hadde hatt gjennom mange år, sier Sunde.

Ung hele livet

Noen uker før den lukkede hederseremonien på Hovseterhjemmet besøkte også forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) krigshelten på sykehjemmet. Eide fortalte om de forestående medaljeutdelingene 8. mai.

- Han sa at «du vet ikke hvor mye det gleder meg». Gunnar Sønsteby var ung hele livet. Han var levende opptatt av nåtid og fremtid, og ville heller snakke om det, enn om sin egen krigsinnsats, sier Eide.

Eide avslørte ikke i sitt personlige møte med Kjakan på Hovseterhjemmet at han ville bli hedret muntlig av statsministeren 8. mai-markeringen på Akershus festning i Oslo.

- 8. mai visste vi at Gunnar Sønsteby var blitt dårligere, og at det var fare for at han ville sovne inn snart. Derfor var det viktig at vi fikk gitt uttrykk for vår enorme respekt og anerkjennelse på den siste frigjøringsdagen som han fikk oppleve, sier Jens Stoltenberg til VG.

Samme dag, på hjemstedet Rjukan, ble Kjakan også hedret på sin siste 8. mai - bare to dager før han skulle falle til hvile for siste gang:

Samtidig som Sønsteby lå til sengs med stadig større vanskeligheter for å ta til seg næring, avduket finansminister Sigbjørn Johnsen skulpturen av en rakrygget Sønsteby med sykkel på torget i Rjukan.

Det var slik den 22 år gamle revisorassistenten sto i Karl Johans Gate i Oslo og så tyskerne marsjere 9. april 1940 - noe som vekket motstandsgløden i den unge mannen og førte ham inn i en rekke farlige operasjoner for Norges frihet.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder