Begjæring for gjenopptakelse innsendt for fjerde gang

LETTE ETTER BEVIS: Her er politiet på bevisjakt etter de grufulle drapene i Baneheia sommeren 2000. Foto: Tore Andre Baardsen

Påstår DNA-bevis utelukker Viggo Kristiansen som Baneheia-drapsmann

KRISTIANSAND (VG) Nye analyser av DNA-materialet som først pekte mot Viggo Kristiansen i Baneheia-drapene, skal nå utelukke ham som gjerningsmann.

  • Fridtjof Nygaard

Artikkelen er over ni år gammel

Det anerkjente laboratoriet Forensic Science Service (FSS) i Storbritannia har i en fersk rapport konkludert med at Kristiansens DNA ikke finnes på åstedet i Baneheia slik politiet i år 2000 først mente.

Det samme har det uavhengige laboratoriet Gena i Stavanger kommet frem til.

- Viggo ble dømt på to påståtte bevis. Kameratens forklaring og DNA. Rapportene dokumenter at DNA-beviset er ubrukelig, og da skal saken gjenåpnes, sier forsvarerne Sigurd J. Klomsæt og Arvid Sjødin.

BAKGRUNN: To jenter funnet drept i Baneheia

- Ikke noe nytt

DRAPSDØMT: Viggo Kristiansen. Her et bilde fra 2008. Foto: Fridtjof Nygaard


FSS mener DNA-treff på to ulike menn på åstedet betyr at prøvene kan være forurenset eller at alt stammer fra en og samme gjerningsmann, Jan Helge Andersen.

- Jeg har sett den nye begjæringen og kan ikke finne noe nytt her som skal gjenåpne saken. Begjæringen er videresendt Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker, sier statsadvokat Jostein Johannessen hos Statsadvokatene i Agder.

Kommisjonen er allerede stevnet for Oslo tingrett for å få kjent vedtaket om å nekte saken gjenopptatt for ugyldig. Vedtaket er også klaget inn for Menneskerettighetsdomstolen. Forsvarerne forsøker nå å få en gjenåpning før den berammede rettssaken 8. august.

Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker har tre ganger avvist å gjenåpne straffesaken der Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

LES OGSÅ: Nytt nei til Viggo Kristiansen

- Politiet misforsto

DNA-analyser fra åstedet viste at Viggo Kristiansen, sammen med 54 prosent av den norske mannlige befolkningen, hadde denne delen av DNA-materialet. Kristiansen ble aldri naglet til åstedet med en fullverdig DNA-profil slik kameraten Jan Helge Andersen ble.

Kristiansen har hele tiden nektet for å stå bak ugjerningene.

- Det finnes ingen tekniske bevis mot Viggo Kristiansen, heller ikke DNA. Politiet misforsto DNA-svarene på et tidlig stadium, men det er senere rettet opp. Det har også domstolene vurdert, sier statsadvokat Jostein Johannesen hos Statsadvokatene i Agder.

LES OGSÅ: Fant «tapte» Baneheia-bevis i fryseboks

Det er forsvarerne uenig i.

- Både britisk og norsk ekspertise sier nå at det som i år 2000 ble kalt sikker bekreftelse, ikke kan vurderes som bevis av noen som helst verdi. DNA-bevisene sto sentralt i domfellelsen og var basert på at det måtte ha vært to overgripere som var Andersen og kunne være Kristiansen, sier Klomsæt og Sjødin.

Hovedbeviset mot Kristiansen var kameratens forklaring. Andersen ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap. Han beskrev Kristiansen som hovedmann og pådriver.

Mer om

  1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

  1. Tapte mot gjenopptakelseskommisjonen

  2. Viggo Kristiansens siste store sjanse

  3. Baneheia-gjenopptagelsen: Dette står bevisstriden om

  4. Derfor mener forfatteren at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt

  5. Støttes av FBI-ekspert - kun én gjerningsmann

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder