AP-VILLA: Aps byrådslederkandidat, Raymond Johansen, trives på Furuset, hvor han har vokst opp. Men innrømmer at et hus på over 300 kvadratmeter er stort. – Og nå flytter det siste barnet snart ut. Jeg har bodd her siden 2000 og trives godt, sier Johansen. Foto:Frode Hansen,VG

Ap-Raymond: De rike har råd til å betale mer

Her er Ap-Raymonds syvmillionersvilla - må ut med 177 kroner mer i måneden

FURUSET (VG) Raymond Johansen tok imot VG i sin syvmillioners villa søndag kveld. Han tror folk forstår at de rike bør betale litt eiendomsskatt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG besøker ham i hans vel 300 kvadratmeter store hus, fordelt over tre etasjer på beste østkant på Furuset i Groruddalen i Oslo.

Vi trår over plankestabler. Ny solvendt terrasse, med utsikt over Groruddalen og hovedstaden.

BALANSEKUNSTNER: Raymond Johansen vet han driver balansekunst på høyt nivå, i forsøket på å skaffe nok penger til de politiske prosjektene han vil realisere. Foto:Frode Hansen,VG

– Det har en prisantydning på rundt syv millioner og har en ligningsverdi på 1,47 millioner kroner. De vil gi meg 177 kroner i måneden i eiendomsskatt. De aller fleste i Groruddalen slipper og noen få må i verste fall betale omtrent som meg, sier han.

Johansen har hoderystende fulgt debatten de siste ukene, hvor motstanden mot hans skatteforslag fremstår som massiv.
Trykk her for å få siste nytt om valget i VGs valgstudio

– Når villaeiere på vestkanten argumenterer med at de allerede betaler eiendomsskatt på hytta på Sørlandet og på fjellet, da sier jeg: Da har dere råd til det; å betale litt til Oslo også. Det er trolig her barnebarna deres går i barnehage og det er nok her deres foreldre skal få pleie. De bør ha råd til å bidra litt ekstra, slik at vi kan gi et godt tilbud til deres barnebarn og foreldre, sier han.

Les:VGs vestkantreportasje (VG+)

– Huseierne viser at folk med boliger til 15–20 millioner kroner må betale 50.000 til 90.000 kroner. Det er ganske mye?

– De driver med en utilbørlig skremselspropaganda og har lagt inn en prisvekst som er umulig å spå om. Men la oss si at de får rett. Da vil en med en villa verdt 15 millioner i dag få 35.000 kroner i eiendomsskatt om fem år. Samtidig vil villaen ifølge Huseierne være verdt 19,6 millioner kroner

Diskuter saken i sosiale medier under #vgvalg!

GAMMEL VILLA: Raymond Johansens hus har tre etasjer. - Det ble bygd på 1950-tallet og påbygd på 80-tallet, forteller han. Foto:Frode Hansen,VG

– Med en verdivekst på 4,6 millioner kroner på fem år, er ikke 35.000 kroner så mye å betale. Det er klart de har råd til det. Vi mener de med sterkest rygg skal betale mest.

Sjekk:Hvor mye må du faktisk betale?

– Får Huseierne rett, vil det bli atskillig flere enn de 22 prosentene som dere sier, som vil få eiendomsskatt?

– Med de siste tilgjengelige ligningsstallene vil om lag 22 prosent omfattes. Men stiger prisene så mye som de skremmer med, vil en del flere få eiendomsskatt om noen år, men det er som følge av at de har fått økt verdi på boligen sin.

– Jeg har lagt hodet på blokken

– Hvis dere taper valget, vil kampen for eiendomsskatt bli fremstilt som din store tabbe?

– Jeg har gått til denne jobben og lagt hodet på blokken, fordi jeg vil noe med denne byen og gi et bedre tilbud til innbyggerne. Hvis Oslo ikke er moden for det, får jeg tåle det, men jeg opplever at det er stor vilje til å være med på et solidaritetsløft for de eldre. Jeg har i hvert fall gjort et ærlig forsøk på å fremme en politikk vi mener er nødvendig. Stadig flere blir eldre og situasjonen er så dramatisk at selv med pengene fra eiendomsskatten, vil situasjonen være vanskelig.

– Mange tviler på at pengene vil gå til det du lover. Kan du garantere at pengene vil bli brukt til barnehager og eldreomsorg?

– Ja, de skal gi 500 årsverk til eldreomsorgen og 3000 barnehageplasser, slik at vi kan tilby innbyggerne barnehageplass og våre eldre en verdig alderdom.

– Også frykt i Obos-leiligheter

Han opplever likevel at han kjemper mot vindmøller.

– Jeg har gått og banket på her på østkanten i dag og opplever at mange folk i Obos-blokker lurer på hvor mye de må betale ekstra. Da har Høyre og Huseierne lykkes med å skremme folk. Jeg må forklare dem at ingen i Obos-leiligheter vil få eiendomsskatt. Det har Obos-ledelsen selv sagt.

Les:Raymonds ukjente drama (VG+)

TO TERRASSER: Raymond Johansen bygger ny stor terrasse på nordsiden av huset. Her på terrassen på sydsiden. Foto:Frode Hansen,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder