Olemic Thommessen (H) trekker seg som stortingspresident

KrF gikk for å felle Olemic Thommessen (H). Han kunngjør nå at han trekker seg som stortingspresident etter nok en kostnadssprekk i byggeskandalen.

Det gikk Thommessen selv opp og meddelte fra Stortingets talerstolen klokken 10 torsdag morgen. KrF hadde allerede i går kveld klokken 21 sagt til Høyre at de trekker sin støtte til Thommessen.

– Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident, og jeg vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen, sier Thommessen til Stortinget.

– Jeg vil derfor legge til rette for at vi innen kort tid kan få valgt en ny stortingspresident. Byggesaken har vært er og har vært en vanskelig sak for Stortinget og jeg håper at jeg nå går av kan bidra til at vi nå får ro om saken. Og at vi nå kan få bragt den videre på en best mulig måte, sier Thommessen.

Felt av KrF

Stortingets presidentskap satt i dag tidlig i møte, får VG bekreftet av Stortingets presseavdeling. KrF-leder Knut Arild Hareide innkalte 1015 i dag til pressekonferanse hvor han fortalte om partiets beslutning.

les også

Slik startet byggeskandalen på Stortinget

– KrF har brukt den siste tiden godt til å gå grundig inn i en svært alvorlig sak. Situasjonen knyttet til byggesaken var så alvorlig at i juni i fjor rettet et samlet Stortinget gjennom kontroll- og konstitusjonskomiteen samlet kritikk mot presidentskapet, sier Hareide.

Han påpeker at Stortinget gjorde flere enstemmige vedtak i saken i fjor sommer - for å få saken på rett kjøl. Hareide sier det ikke skjedde på en tilfredsstillende måte.

Hareide: - Ikke godt nok

Det har stormet rundt stortingspresident Olemic Thommessen (H) etter det ble kjent at Stortingets byggeprosjekt igjen har sprukket med 500 millioner.

Men Ap og Sp fikk ikke flertall for at Thommessen må gå av uten KrF.

les også

KrF er klare: Tirsdag er siste frist for Olemic Thommessen

Da Thommessen på tirsdag redegjorde for sprekken for hele Stortinget, hadde KrF gjort det klart at det var hans siste sjanse til å svare på spørsmål. Etter møtet var de ikke fornøyd med de svarene de hadde fått.

I over en måned visste Thommessens nærmeste medarbeider, stortingsdirektør Ida Børresen, at prosjektet trolig ville sprekke uten at han fant det ut.

– KrF slår fast at det arbeidet presidenten og presidentskapet har gjort for å skaffe seg informasjon på vegne av presidentskapet og Stortinget ikke har vært godt nok, sier Hareide.

les også

Slik måtte Olemic Thommessen gå

Da han gikk ut av KrFs gruppemøte i går ettermiddag var han ordknapp om hva KrF ville gjøre. Grunnen var at han først ville gi beskjeden til Høyre og Thommessen.

– Det er en alvorlig sak, men i denne saken er det presidenten som har det øverste anklaget. Vi må skille mellom skyld og ansvar, sier Hareide, og sier dette ikke er et angrep på Olemic Thommessens person.

Thommessen: - Skulle hatt en helt annen kontroll

På spørsmål om hva han skulle ønske var annerledes, svarer Thommessen VG:

Det er en selvfølge at vi skulle hatt en helt annen kontroll på det byggeprosjektet, som har vært et mareritt for Stortinget over mange år.

– Når synes du at du mistet kontroll over kostnadene?

– Jeg har aldri hatt noen god følelse med kostnadene ved prosjektet. Jeg fikk dette i fanget i begynnelsen av 2015, sier Olemic, og påpekte at det da var store problemer i prosjektet.

– Det er klart at allerede da så vi at her var det mange røde lys, sier Thommessen.

Støre: - Nødvendig og riktig

Ap sier at de vil støtte Høyres kandidat dersom de fremmer en ny kandidat til stortingspresident.

– Det var nødvendig og riktig av Thommessen å trekke seg, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

– Det var nødvendig for å opprettholde et minimum av tillit til Stortinget, fortsetter han.

Frps parlamentariske leder mener Thommessen har fattet en klok beslutning.

– Det var en klok beslutning, både ut fra at Krf trakk støtten og ut fra sakens alvorlighet, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi om stortingspresidentens avgang.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder