ADVARER: Her er noen av nettstedene Forbrukertilsynet har listet opp på sin oversikt over falske nettbutikker. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Tusenvis av falske nettbutikker lokker med tilbud på Black Friday

Tusenvis av svindelbutikker lokker norske kunder under Black Friday. Hypen rundt kjøpsfesten kan bidra til at flere blir lurt, advarer Forbrukertilsynet.

  • marius.helge.larsen@ntb.no

En kartlegging fra den danske sertifiseringsordningen e-mærket, viser at det finnes opp mot 15.000 falske nettbutikker som henvender seg til danske forbrukere på dansk.

– Jeg har ingen grunn til å tro at det er færre falske butikker som når nordmenn. Jeg vil tro vi er eksponert for det samme antallet, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet til NTB.

Stor oversikt fra Tek: Dette er de beste Black Week-tilbudene

Forbrukertilsynet fører en liste over falske nettbutikker som nordmenn bør holde seg unna, og senest på selveste Black Friday ble 35 nye nettsteder lagt til listen.

les også

Regjeringen sliter med KrF-regningen: 350-kronersgrensen kan forsvinne

– Dette er noe av det vi får flest henvendelser om. Folk tipser oss om nettbutikker de har kommet over, sier hun.

Mange av nettsidene på listen til Forbrukertilsynet ser meget gjennomførte ut, med tilbudstekst på norsk og priser i kroner. Dermed kan det være vanskelig å gjennomskue svindelen.

Kommentar: Jeg har ikke tenkt å skamme meg over Black Friday

Latterlig lave priser

Men det finnes likevel noen triks.

– Se på hele nettadressen. Hvis det er noe rart med den, bør du være obs. Har den for eksempel navnet på en merkevare i seg, som parajumperstilbud.com eller raybansalg.net, kan det være grunn til mistanke. Sjekk også språket, og se om det finnes kontaktinfo til selskapet, sier Haugseth.

les også

Danmarks største nettbutikk hadde over 178 naziprodukter til salgs

En del svindelsider er oversatt til norsk gjennom roboter, så hvis man oppdager krøkkete språk og skrivefeil er det trolig et tegn på at man bør holde seg unna.

les også

Derfor netthandler vi mat

Pluss content

Noen tilbud er også for gode til å være sanne – selv på Black Friday.

– Et klassisk eksempel er hvis du finner Parajumpers til en latterlig lav pris. Da er det stor sjanse for at det er en falsk jakke, eller at du risikerer å bli svindlet og ikke få varen i det hele tatt, sier Haugseth.

Her deler forbrukerøkonom Magne Gundersen sin beste råd for å unngå å ende Black Friday til blakk desember:

– Katta i sekken

Under Black Friday er det ekstra grunn til å være på vakt.

– Jeg tror hypen rundt Black Friday, en dag med mange kupp, gjør at folk rent psykologisk kan bli mindre kritiske og hive seg på. De glemmer kanskje å trekke pusten før de kjøper, og ta en ekstra titt på om nettsiden er seriøs, sier Haugseth.

– Det er en viss risiko for at flere blir lurt på Black Friday enn vanligvis. Det er ikke noe galt i å kjøpe når det er fine tilbud, men man må passe på så man ikke kjøper den berømmelige katta i sekken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder