DUMPING AV KJÆLEDYR: Sommeren er høysesong for å kvitte seg med katter. Dyrene som kommer inn til Dyrebeskyttelsen Norge er ofte umerkede og bortkomne, eller det er dyr som har blitt dumpet av eier, opplyses det om på organisasjonens nettside. Foto: Trond Solberg

Vil ha ID-merking av kjæledyr

Dyrebeskyttelsen vil ha pålagt ID-merking for å kunne straffeforfølge flere brudd på dyrevernloven. - Urealistisk, mener Mattilsynet.

 • Edona Muzaqi

Artikkelen er over ett år gammel

108 av 159 saker i Sør-Vest politidistrikt knyttet til overtredelser av dyrevelferdsloven fra 2016 og hittil i 2018, ble henlagt.

I hovedsak henlegges saker på grunn av «ukjent gjerningsmann», og «bevisets stilling», ifølge Sør-Vest politidistrikt.

– I mange saker gjeldende overtredelse av dyrevelferdsloven er det ikke holdepunkter for å identifisere en gjerningsmann, sier politiadvokat Erik W. Rand.

Dyrebeskyttelsen Norge mener lovpålagt ID-merking er helt nødvendig for å gjøre det enklere å spore opp og straffeforfølge dyreeiere som dumper og mishandler dyr.

– ID-merking av familiedyr er den eneste måten vi får plassert ansvaret for dyrets ve og vel der det hører hjemme; nemlig hos eier. Kostnaden bør bæres av dyreeier, dermed er dette et enkelt tiltak for å gi god dyrevelferd. Har man ikke råd til ID-merking av dyret sitt så har man ikke råd til å ha dyr, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset i en pressemelding.

KRAV OM DYREPOLITI: Markeringen til dyrerettighetsorganisasjonen NOAH før vi fikk dyrepoliti i Norge. Bildet er tatt på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo oktober 2014. Nå har Norge fått flere dyrepoliti rundt omkring i landet. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vil bevise hvem som eier dyrene

– Befolkningen vil ha dyrepoliti, men da må først et regelverk på plass som gjør det mulig for dem å utføre jobben på en skikkelig måte, sier Mette Cecilie Kvaleng, nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge, Fredrikstad og omegn.

I januar i år ble et reisebur med fire katter funnet forlatt på en bussholdeplass i Fredrikstad. Det var ti minusgrader, forteller hun.

– Det var et klart brudd på dyrevernsloven som sier at man ikke skal hensette dyr i hjelpeløs tilstand. Vi postet saken på siden vår, og kommentarfeltet ropte på dyrepoliti og anmeldelse. Men hvordan skal man finne og straffe eier? Kattene var ikke chippet.

Hennes erfaring er at folk ofte sitter med informasjon, men ikke ønsker å vitne mot naboer eller bekjente.

– Hvis dyrepoliti ikke kan bevise eierskap ved hjelp av en chip, og ikke finner vitner som vil stå frem, hvordan skal de løse saker? spør Kvaleng.

ANMELDELSER BLIR HENLAGT: Ukjent gjerningsmann er en av de vanligste årsakene til at saker blir henlagt hos dyrepolitiet. Mette Kvaleng mener at lovpålagt ID-merking av dyr er en forutsetning for at anmeldelser kommer noen vei. Foto: Privat

les også

Dette har de blitt enige om i det nye statsbudsjettet

Uenigheter om lovpålagt ID-merking

Mattilsynet avviser forslaget om lovpålagt merking.

– Lovpålagt ID-merking vil være svært vanskelig å håndheve. Mattilsynet vil ikke ha mulighet til å drive rutinemessig kontroll med dette hos alle landets mange tusen katteeiere. Vi vil heller ikke vite hvem vi skal fatte vedtak mot hvis vi får inn en katt uten ID-merking. Den som kan finne på å dumpe et kull kattunger, vil nok dessverre ikke merke dem først, uansett om det er et krav eller ikke, sier Maria Været Veggeland fra Mattilsynet, seniorrådgiver i seksjon for dyrevelferd.

Les også

 1. To nye regioner får eget dyrepoliti

  Det blir opprettet eget dyrepoliti i både Hordaland og Sogn og Fjordane, og i Oppland og Hedmark.
 2. Katten Linda ble funnet med ni blykuler i kroppen: – Det er grusomt

  Nå håper Dyrebeskyttelsen i Haugaland at de kan redde den tre år gamle katten, så den kan få et godt liv.

Mer om

 1. Mattilsynet
 2. Sør-Vest politidistrikt
 3. Dyrebeskyttelsen
 4. Kjæledyr
 5. Dyr

Flere artikler

 1. Landbruksministeren: – Valpene kunne dødd i buret

 2. Rekordtall: Mer enn 8000 hjemløse kjæledyr i fjor

 3. Katten Linda ble funnet med ni blykuler i kroppen: – Det er grusomt

 4. Dyrlegekontor: Flere avliver kjæledyret sitt før de drar på ferie

 5. Katten Estopita hjemme etter over åtte år på rømmen

Fra andre aviser

 1. Fant død hund i vannet på Garnes med kjetting rundt halsen

  Bergens Tidende
 2. Rekordmange dyr dumpes: MDG krever obligatorisk ID-merking

  Aftenposten
 3. Dyrene til bonden Birte ble stjålet og drept: – Hele Norge har tatt fyr

  Bergens Tidende
 4. Flere byer får gratis kennelplass for voldsutsatte dyr

  Aftenposten
 5. Kraftige reaksjoner på Dyrevernalliansens nye kjøttmerking

  Aftenposten
 6. Gaven til den som mangler alt

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder