Mann etterlyst av politiet etter Majorstuen-drapet

Politiet har gått ut med bilde av en mann de setter i sammenheng med drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen. Politiet vet ikke hvem mannen er.

Politiet bekrefter i en pressekonferanse tidlig fredag ettermiddag at de knytter knivdrapet på Majorstuen i direkte sammenheng med ranet i samme område like før.

– Det har vært en utvikling i saken. Vi knytter ranet og drapet sammen, sier politiinspektør i Oslo-politiet Grethe Lien Metlid.

Politiet bekrefter VGs opplysninger om at de ønsker å komme i kontakt med en mann med utenlandsk opprinnelse. Politiet kjenner ikke til hvem mannen er.

– Den personen mener vi er sentral. Det er viktig for politiet å identifisere ham, sier Metlid, som også informerer om at ingen er pågrepet.

Politiet deler også et bilde av personen de er ute etter:

ETTERLYST: Politiet jakter denne mannen i forbindelse med ranet og drapet på Majorstuen mandag. Foto: Politiet

Merke på venstre hånd

Bildene av den ukjente mannen er tatt mandag klokken 13.16 på Skøyen togstasjon i Oslo. Metlid ønsker ikke å gå inn på hva slags informasjon som ligger til grunn for etterlysningen.

– Vi har valgt at vi ikke går inn på grunnlaget for at vi går ut med bildet fordi det er knyttet til informasjon sentralt i saken. Det er gjort en nøye vurdering. Grunnlaget vi har er så godt at vi kan gå ut, sier Metlid.

Politiet har fremhevet den ettersøkte mannens hånd. De omtaler merket som et «særkjenne», men vil ikke gå videre inn på hva merket forestiller.

Symbolet på mannens hånd ligner på symbolet i flagget til Angola.

Politiet ber om at alle som kan vite noe om mannen tar kontakt umiddelbart. Metlid fikk spørsmål om hvorvidt de anser mannen som farlig.

– Til det er det å si at vi knytter ham til et drap og et ran. Jeg har ikke grunn til å si at han er farlig for publikum i dag. Ser man ham nå, så ringer man veldig raskt til politiet, sier Metlid.

Ran før drapet

Siden mandag ved 12-tiden har det foregått en klappjakt på hvem som sto bak drapet på Heikki Bjørklund Paltto. Han ble funnet knivdrept i en leilighet på Majorstuen i Oslo.

Samtidig har politiet etterforsket et knivran i et garasjeanlegg i Essensdropsgate, som ligger like ved drapsåstedet.

– Vi mener at denne personen som vi nå etterlyser, kan knyttes til drapet og ranet i Essendropsgate som skjer samme morgen, sier Metlid under pressekonferansen fredag.

Politiet meldte om ranet klokken 08.10 mandag morgen. En person var da fratatt telefon samt en skinnmappe.

Den fornærmede var ifølge politiet blitt truet med en kniv, men ble ikke fysisk skadet.

Gjerningsmannen fra ranet var ifølge politiet iført en sort caps/lue, skal ha vært ca. 170 cm høy, hatt brune øyne, mørke klær og snakket gebrokkent norsk.

Klokken 09.08 mandag skrev politiet at de avsluttet det aktive søket etter gjerningsmannen.

Politiet har til nå sagt at de undersøker om ranet har en sammenheng med drapet i leiligheten. Mannen som politiet nå jakter, knyttes både til ranet og drapet.

SAUMFARER ÅSTEDET: Krimteknikere har de siste dagene gjort undersøkelser på åstedet, som ligger like ved Majorstuen skole. Foto: Tore Kristiansen

Gransket mulige fluktruter

Det har vært intens aktivitet på åstedet de siste dagene, og politiet har gransket mulige fluktruter fra leiligheten som ligger i første etasje i Arbos gate 2, nærmest vegg-i-vegg med Majorstuen skole.

– Frognerelva er et sted vi mener at personen har gått. Det er funnet gjenstander der, sier Metlid under pressekonferansen.

Hun viser et kart der politiet har tegnet inn ruten mellom Majorstuen og Frogner. Langs elven går det en sti som knytter Frognerparken og Skøyen sammen.

– Her kan folk ha lagt merke til denne personen. Vi mener at han har båret på flere gjenstander.

Politiet utelukker ikke at det kan dreie seg om flere personer.

I tillegg til observasjoner langs ruten, ønsker politiet informasjon dersom noen vet fra hvilken vinkel mannen er kommet til det grønne punktet som markerer starten av ruten.

– Vi er fortsatt veldig interessert i informasjon fra området sentralt på Majorstua, sier Metlid.

VGs bilder fra åstedet viser at kriminalteknikere har rettet særlig oppmerksomhet mot muren mellom leilighetens hage og Majorstuen skole. De har også erstattet terrassedøren med en treplate. Det er ikke tegn på innbrudd i leiligheten, ifølge politiet.

les også

Kilder til VG: Drapsofferet skal ha tjent millionbeløp på bitcoin

les også

Så film med drapsofferet kvelden før: – Alt var som vanlig

I jakten på mulige gjerningspersoner har politiet gjennomgått videovåkingsmateriale fra området.

To romkamerater forlot leiligheten ved 07.50-tiden. Heikki Bjørklund Paltto skulle vært på jobb klokken 9, men møtte aldri. Ved 12-tiden fant romkameraten ham død i leiligheten. Politiet er opptatt av å få tips fra publikum i tidsrommet mellom klokken 07.50 og 12 – men også observasjoner senere enn dette.

UNDERSØKER MUR: Denne muren, som skiller leiligheten og Majorstuen skole, ble undersøkt grundig onsdag kveld. Krimteknikerne har påført en rosa væske som brukes til å finne spor. Foto: Tore Kristiansen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder