Sjette dag med rødt farenivå på Mannen

NVE opprettholder rødt farenivå for Veslemannen for sjette dag på rad.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det gikk flere steinsprang mandag og natt til i dag. Hastighetene minker, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat i en pressemelding.

Seks dager med rødt farenivå

– Hastigheten er svakt avtagende i øvre del av fjellpartiet, men uendret i nedre del. Sivilforsvaret har også i natt hørt steinsprang fra fjellsiden. NVE opprettholder rødt farenivå, skriver NVE i en pressemelding.

Det er svært varmt i området, hele 13 grader oppe i fjellet. Det har ført til snøsmelting.

– Det er skikkelig sommer, 20 grader i Åndalsnes. Det er nesten Costa del Sol, sa ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad (H), på søndagens pressebrief.

Ifølge Meteorologisk institutt var det 23,9 grader i Åndalsnes klokken 9 søndag morgen.

EVAKUERT IGJEN: Tirsdag 9. oktober ble beboerne under Mannen evakuert for femte gang i år på grunn av store bevegelser i området. Bildet er tatt 11. oktober. Foto: Odin Jaeger

les også

Stor sprekk i Mannen

På bilder fra fjellet kunne sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, vise at mye av snøen er borte.

– Dere ser at det har forsvunnet mye snø med denne varmen og det fører til at bevegelsene har avtatt.

Blikra opplyser at det er meldt nedbør, mellom 15 og 25 mm, fra i ettermiddag.

– Det kan fort være at dette er siste mulighet å få ting ned, sier han.

For ut over i uken er det meldt tørt og kaldere.

– Hvor lenge opprettholder dere rødt farenivå?

– Vi fortsetter med rødt med denne relativt store hastigheten, så får vi se hva som skjer i morgen, sier han til VGTV.

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktivt del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen (utenom Veslemannen) er noen få cm i året, har den mest aktive delen av Veslemannen beveget seg over 3,8 meter den siste måneden.

Ordfører Hustad forteller at de evakuerte beboerne holder til i greie boliger, men at de er utålmodige etter å komme hjem.

– Dette er sjette dagen og vi håper på en avklaring, enten skred eller ikke skred, sier han til VGTV.

les også

Veslemannen har flyttet seg en halvmeter

Mindre snøsmelting

– I øvre del av fjellpartiet har hastigheten minket noe, og er nå i underkant av 15 cm/døgn. I frontpartiet er hastigheten uendret, og er i underkant av 2 cm/døgn. Høy temperatur og vind har gitt effektiv snøsmelting de siste dagene. Siden det nå er mindre snø i terrenget, kommer det mindre vann ned til Veslemannen. Det er meldt regn fra i ettermiddag, sier geolog Ingrid Skrede i NVE i pressemeldingen.

Beboerne ble tirsdag evakuert da NVE så seg nødt til å oppjustere farenivået til rødt etter at det ble registrert økt bevegelse i fjellpartiet Veslemannen. Selv om bevegelsene i det mest aktive partiet er noe redusert fra topphastigheten på 40–50 centimeter i døgnet, bidrar høye temperaturer og fuktig vær til at bevegelsene fortsatt er store.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder