Krever lavere lånegebyr

(VG Nett) Norsk Studentunion krever at Lånekassen reduserer sitt administrasjonsgebyr.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Hvis det blir tilstrekkelig mange som søker lån hos Lånekassen over nettet, bør det bli billigere. Lånekassen tar nemlig et administrasjonsgebyr. Og med stor nedgang i behandlingstid bør også administrasjonsgebyret gå ned, sier Ellingsen til VG Nett.

Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet er enig med Norsk Studentunion.

En omstridt prosent

Lånekassen legger til en prosent på renten studentene har på lånene sine. Inntektene av denne prosenten går til å dekke tap og administrasjonskostnader. Rentemarginen på en prosent utgjør ca 560 millioner kroner i året.

- Omtrent halvparten går til tap og den andre halvparten til administrasjonskostnader, sier informasjonsrådgiver i Lånekassen, Solbjørg Sørensen.

Ifølge Lånekassens regnskap var administrasjonskostnadene 269,5 millioner kroner i fjor.

- Den ekstra prosenten på renten er en budsjettsak som Stortinget må ta stilling til. Det er umulig for meg å si når eller om denne vil bli redusert, sier fungerende direktør i Lånekassen Magne Mevold.

Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet er enig med Norsk Studentunion.

- Etter hvert som mer av tjenestene går elektronisk og ved egen innsats av hver enkelt, må det vere grunnlag for at disse kostnadene på studielån kan reduseres, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.

Skryter av kortere behandlingstid

På sine nettsider skryter Lånekassen av at de har kortere behandlingstid enn i fjor.

"Lånekassen har fått inn ti tusen flere søknader om stipend og lån enn i fjor på samme tid. Behandlingstiden er likevel redusert med fire dager i gjennomsnitt. Søknader som blir behandlet av en saksbehandler, tar for tiden 23 dager i gjennomsnitt, mens de som ferdigbehandles maskinelt, tar fire dager."

- Selv om vi sparer arbeid på at flere søker via nettet, har det foreløpig ikke vært grunnlag for å redusere antall årsverk i Lånekassen. Nettsøknaden er en del av moderniseringen av Lånekassen, og den har gjort det mulig for oss å takle at vi faktisk har fått mange flere søknader de to siste årene. Modernisering av Lånekassen skal i løpet av få år føre til innsparing av mange årsverk. Det viktigste med moderniseringen er likevel at kundene våre skal få bedre og mer moderne tjenester, sier Mevold.

- Bør tas med i diskusjonene om statsbudsjettet

Helga Hjetland ser annerledes på det.

- Unge har altfor høye kostnader på lån for utdanning, en viktig grunn er den ene prosenten. Andre gebyr i Lånekassen er dessuten høyere enn i private banker. En kostnad fastsatt som prosentsats gjør at unge i starten av nedbetalingsperioden, når inntektene er lavest, må betale mest i gebyr til Lånekassen.

- Markedsdsrenten og gebyrpolitikken i Lånekassen er Stortingets ansvar. Det er nå svært god grunn til å ta studielånskostnadene opp i diskusjonene om statsbudsjettet til høsten, avslutter Hjetland.

Arbeiderpartiets utdanningspolitiker Vidar Bjørnstad er ikke like sikker.

- Vi er opptatt av at administrasjonsgebyret skal tilsvare de reelle kostnadene som Lånekassen har. Når nå Lånekassen går igjennom en effektivisering der blant annet søknadsprosessene forenkles kan kostnadene gå ned, samtidig er det viktig å huske at Lånekassen også har en del andre kostnader, blant annet pga av ulike sosiale ordninger og innkrevning, sier Arbeiderpartiets utdanningspolitiker Vidar Bjørnstad, som heller vil prate om stipend.

- Det viktigste nå er å sikre den økningen i stipend som Ap fikk igjennom i samarbeid med et flertall på Stortinget for to år siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder