Fikk beskjed av skolelegen om å ta seg sammen

Høyre-Erna oppdaget sin dysleksi som 16-åring

Som skoleelev opplevde Erna Solberg (43) det mange barn frykter. Hun fikk tykke, røde streker under mange av ordene hun skrev.

Artikkelen er over 16 år gammel

Statsråden mener det er på tide at skamfølelse må vike for åpenhet om lese- og skrivevansker. Derfor snakker hun gjerne om sin egen dysleksi, som ble oppdaget først da hun var 16 år gammel.

Sliter med skriving

Til VG forteller Erna for første gang om sin manglende evne til å overføre ord hun sier og hører til et riktig skriftspråk.

- Jeg har dysleksi, sier Erna når medarbeiderne i Kommunaldepartementet stusser over hennes skriftlige norsk.

Da blir det ofte stille.

Skolelegen hjemme i Bergen på 70-tallet hadde bare ett råd til den muntlig sterke grunnskoleeleven for at hun skulle forbedre skrivingen.

Hun måtte ta seg sammen.

Det godtok ikke Ernas mor. Hun ville vite mer om årsaken til alle skrivefeilene.

Men først i det første året på videregående fikk 16-årige Erna diagnosen «visuelt betinget dysleksi».

Det førte til at hun ble tildelt skriveoppgaver beregnet på ni år gamle tredjeklassinger. Det var ingen god medisin.

Erna fikk dårlige karakterer på skriveprøver beregnet på elever i langt lavere klassetrinn. Mens hun gikk i første gym, lå hun på et skrivenivå på linje med de svakeste elevene i sjetteklasse.

Dårlige karakterer

- Jeg hadde følelsen av å bli dårligere og dårligere, mens klassekameratene bare ble bedre. Jeg fikk mer enn nok av røde streker under feilstavelsene, forteller Erna åpenhjertig.

Nå mener den kommende lederen av det selverklærte skolepartiet Høyre at mer tilpassede tiltak må tilføre skolehverdagen flere mestringsopplevelser også for de mange med lese- og skrivevansker.

- Selv skriver jeg dårlig. Har alltid gjort det. Jeg slurver med rettskrivningen og bytter om på bokstaver. Men jeg har aldri hatt noe leseproblem. Jeg leser nok raskere enn de fleste, sier Erna Solberg, som slukte to bøker i uken som åtteåring.

Hun vil nødig gjøre problemene rundt sin egen dysleksi større enn de er.

Samtidig legger hun ikke skjul på at det virkelig er problematisk for henne å skrive skikkelige tekster også i voksen alder, spesielt på engelsk.

Retteprogram

- Jeg ville nok ikke tatt en jobb der jeg måtte skrive mye på et fremmedspråk, sier Solberg, som lovpriser retteprogrammet på PC'en. Hun er opptatt av at det blir satt inn riktige tiltak for de mange som sliter med ordene.

- Betydningen av å kunne lese og skrive skikkelig blir bare større. Du må rett og slett kunne lese og skrive, ellers blir du diskvalifisert, understreker Erna.

Hun tror bevisstheten om betydningen av kunnskap bare vil vokse.

Blitt noe bedre

Statsråden mener at hun også er blitt noe bedre i rettskrivning.

- Jeg var litt stolt av meg selv, da jeg nylig oppdaget en lederkommentar i Dagens Næringsliv der ordet trussel var skrevet med bare én r.

- Du mener kanskje med én s?

- Ja, selvfølgelig, presiserer Erna og smiler av seg selv.

PS: Ifølge Kunnskapsforlagets store norske ordbok kan ordet trussel skrives med både én og to s'er.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder