Nå skal jukserne tas

(VG Nett) For å avsløre plagiering kan den innleverte eksamensoppgaven bli scannet mot 2,4 milliarder dokumenter på internett.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

JUKSERNE SKAL TAS: Nye systemer skal avsløre de som kopierer tekst fra internett eller andres oppgaver. Foto: Thomas Andreassen

Etter at den nye kvalitetsreformen ble innført i fjor høst har juksing blant studentene økt. Og mistanken om juks har økt enda mer. Ved universitetene i Bergen, Trondheim og Tromsø er antall saker med mistanke om kopiering av materiale til innlevering tredoblet.

- Større bruk av hjemmeeksamner øker faren for plagiering, sier studiedirektør ved Universitetet i Bergen, Kjersti Eline Larsen.

Dette vil universitetene og høgskolene gjøre noe med. Derfor har både Universitetet i Bergen og BI tatt i bruk nye datasystemer for å avsløre plagiering. Universitetet i Oslo vurderer det, og flere andre høyskoler vil vente for å se hvordan systemene fungerer.

Måler tekstlikhet

Studiedirektøren ved Universitetet i Bergen, Kjersti Eline Larsen, forteller at de 1.oktober tar i bruk et nederlandsk program kalt Ephorus.

- Alle 2000 som tar eksamen i ex-phil vil få sine oppgaver scannet mot avsnitt i norske dokumenter på internett, tidligere innleverte oppgaver og skolens egen database med læremidler.

- Programmet jobber fort og helt automatisk. Sensor får en e-post hvor det vil stå hvor mye tekstlikhet som er oppdaget og kan trykke seg videre til kildene ved hjelp av linker.

2,4 milliarder dokumenter

Mens Universitet i Bergens system sammenligner de innsendte oppgavene med 90 prosent av alle norske nettsider, sjekker BI's enda flere.

- SafeAssignment sammenligner setninger i de innleverte oppgavene med 2,4 milliarder norske og engelske dokumenter på nettet, samt tidligere leverte oppgaver, forklarer Kristin Dahl, ansvarlig for prosjektet.

Programmet er levert av et amerikansk firma som også leverer Blackboard, høgskolens elektroniske læringssystem. Alle oppgaver som leveres elektronisk blir i tillegg automatisk scannet mot tidligere leverte oppgaver, noe som skal avsløre ulovlig samarbeid eller «kjøpte oppgaver».

Preventiv virkning

Både Universitetet i Bergen og BI presiserer at de største forventningene til programmene er den preventive virkningen. BI's Kristin Dahl tror derfor ikke så mange flere vil bli tatt for juksing.

- Jeg tror faktisk ikke det vil bli noen stor økning fordi nyheten om programmet virker avskrekkende.

Derfor sørger begge lærestedene for å informere godt om de nye programmene sine.

Andre måter å skremme på

NTNU har ikke planer om et slikt program, men har i stedet økt fokusen rundt juksing. I august vedtok styret å skjerpe straffen for studenter som tas i fusk. Nå kan han eller hun suspenderes for resten av semesteret. Vedkommende vil ikke få anledning til å levere ny semesteroppgave, ei heller stille til eksamen.

Også ved Universitet i Oslo strammer de inn. Avskrift fra kjente pensumverk defineres som faglig umodent, mens kopiering av ukjente kilder skal defineres som fusk. I tillegg skal reaksjonene på fusking bli strengere. Tidligere ble utestenging fra Universitetet bare benyttet som reaksjon i «særlig alvorlige eller gjentatte tilfeller», nå skal grensen senkes.

I tillegg uvikles et e-læringsprogram for å lære de ferske studentene til riktig bruk av kilder. Noe som har blitt enda viktigere med den nye kvalitetsreformen.

- Vi håper vi kan starte å bruke programmet i 2005. Det vil bli et integrert system for opplæring, testing og trening i riktig sitat- og kildebruk, forteller Marius Wiltil, seniorkonsulent ved IT-seksjonen på historisk fakultet.

Ved Universitetet i Tromsø har de hørt om utviklingen på de andre lærestedene.

- Ja, vi kommer sikkert til å vurdere slike programmer, det blir nok nødvendig, sier juridisk rådgiver ved universitetet, Joachim Bakkevold.

Vanskelig å avsløre

Med internett som ressurs er det mulig å finne ut nesten hva som helst. Det har tidligere vært svært vanskelig å avsløre setninger og avsnitt som er kopiert fra internett. Enkelte sensorer søker på «mistenklige» avsnitt på de store søkemotorene, men det er tungvint og utelukker mye informasjon. Derfor overlater nå enkelte skoler oppgaven til elektroniske verktøy.

Strengeste straff for juks på er utestengelse fra alle norske universitet i et år. En mildere straff er underkjent eksamen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder