Rødt nivå på Veslemannen: Sju ras registrert

RAUMA (VG) Flere rashendelser er registrert fra fjellpartiet Veslemannen i Rauma i løpet av tirsdag kveld, bare timer etter at farenivået ble hevet til rødt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

For femte gang i år er farenivået på det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal hevet til rødt.

Knappe fire timer etter at beboerne ble evakuert fra de fire husholdningene under fjellet, er det registrert flere ras fra Veslemannen.

NYTT KRYPINN: Sivilforsvaret, som har opprettet lyttepost ved foten av fjellet, har byttet ut teltet de vanligvis bruker til fordel for en «fast base», en kontainer. Teltet revnet på grunn av regn og vind. Foto: Odin Jæger, VG

– Sivilforsvaret melder om sju skredhendelser mellom 19.40 og 21.05. Et par av dem betegner de som relativt store, sier geolog Einar Anda i NVE til VG.

Han sier Sivilforsvaret vurderer størrelsen på skredene ut fra lyd og varighet fordi det er for mørkt til å se dem. Ett av skredene varte i to til tre minutter.

Kan trigge større skred

Når NVE hever farenivået iverksettes flere organer i kommunen raskt. Det innebærer blant annet at beboerne i fareområdet flyttes til nå faste evakueringsboliger, at Rauma-banen stenges og at det etableres ferdselsforbud i området.

Sivilforsvaret har etablert seg i en container ved foten av fjellet og lytter etter lyder fra fjellpartiet. De rapporterer inn steinsprang og ras til NVE.

Da farenivået var på rødt i midten av september, raste flere tusen kubikkmeter stein ut i flere steinsprang.

FØLGER MED: Geolog Einar Anda i NVE følger utviklingen i fjellpartiet Veslemannen via radarer, kameraer og Sivilforsvarets lyttepost. Her er han avbildet foran Mannen i september. Foto: Torstein Boe, VG

I det mest aktive området i den øvre delen av Veslemannen er døgnbevegelsen nå på rundt 40 centimeter i timen, eller mellom 1,5 til 2 centimeter i timen.

Den siste måneden har den øvre delen beveget seg 2,4 meter.

Den nedre delen, som holder fjellpartiet på plass, beveger seg et par centimeter i døgnet.

– Problemstillingen er at et skred fra den øvre delen kan destabilisere fronten og trigge et større skred, sier geologen.

MED PROVIANT: En fra Sivilforsvaret kommer med mat til sine kolleger som sitter på lyttepost ved fjellpartiet Veslemannen. Foto: Odin Jæger, VG

Kraftig regn

I likhet med store deler av Vestlandet, regner det kraftig i Rauma tirsdag kveld. Det er ventet å fortsette utover kvelden.

– Det er nå blitt mildere og det er begynt å regne. Samtidig har hastigheten i øvre delen av fjellpartiet økt til om lag 20 cm/d, og til 1-3 cm/døgn i nedre frontparti. Enkelte mindre partier i midtre delen viser også økte bevegelser, sier vakthavende geolog i NVE,  Ingrid Skrede.

les også

Beboer i Rauma: – Nå håper jeg Mannen raser snart

– Det er stort sett meldt positive temperaturer i dagene fremover, og til sammen vil dette kunne føre til et stort tilsig av vann i fjellet, som kan føre til ytterligere øking av bevegelsene, heter det videre i NVEs vurdering.

Flere av Meteorologisk institutts målestasjoner i Møre og Romsdal har registrert mellom 20 og 30 millimeter nedbør det siste døgnet.

Det er meldt opphold i området onsdag og torsdag, før det er ventet mer nedbør i helgen.

les også

Den «atmosfæriske elven» tømmer seg over Vestlandet

Femte evakuering i år

Det er femte gang i år og tiende gang til sammen at beboerne under fjellet har vært nødt til å evakuere sine hjem.

Både i august, september og nå i oktober har farenivået vært på rødt.

– Det er om høsten de store bevegelsene skjer. På vinteren fryser fjellet fast og er fast til langt ut på sommeren. Det er om høsten det tiner, og da er det veldig følsomt for vanntilførselen, sier geolog Einar Anda.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder