Fant stjålet cyanid: Slik var jakten på de mistenkte

LILLESTRØM (VG) Råkjøring og en ellevill politijakt var foranledningen til at den savnede cyanidbeholderen kom til rette lørdag. En av de to mennene som hadde cyaniden gravde seg ned i denne møkkakjelleren da han forsøkte å gjemme seg for politiet.

Det hele startet fredag kveld, da politiet observerte en sølvgrå Audi i høy hastighet på Gjerdrumsveien i Akershus.

– Det var tydelig at den ikke planla å stanse, selv om politiet viste blålys. Bilen foretok også en stygg forbikjøring. Etter en kort forfølgelse stoppet bilen, og rygget inn i politibilen før den kjørte videre, sier etterforskningsleder Frode Stenberg i Øst politidistrikt på pressekonferansen.

les også

Gravde seg ned i møkkakjeller – pågrepet etter dramatisk politijakt

Dramatisk

Poltiet mistet så synet av bilen, men tips fra publikum og søk med hund ledet dem til en gård i Kjærstad i Gjerdrum. En person hadde tatt seg inn i møkkakjelleren og ble pågrepet der, mens en annen ble pågrepet i umiddelbar nærhet.

– Pågripelsen var forholdsvis dramatisk. Vi fulgte etter bilen, men den forsvant. Deretter førte vitneobservasjoner til at vi finner den igjen senere, og en av de to forsøkte å gjemme seg i en møkkakjeller på en gård, sier politiadvokat Camilla Granstrøm til VG.

– Et vitne på stedet informerte politiet om at en bil hadde parkert på adressen hans, og at han hadde observert en person som løp fra stedet, forteller etterforskningsleder Frode Stenberg.

Politiet, som hadde rykket ut med hundepatrulje, fant den første mannen nedgravd i møkkakjelleren i låven. Mannen slo etter hunden, og ble bitt tilbake. Han fikk helsetilsyn på stedet og er sendt til sykehus.

les også

Kan ha brutt regelverk for frakt av farlig gods

– Den andre mannen ble pågrepet i nærheten, uten dramatikk, sier Granstrøm.

Bilen hadde de etterlatt i nærheten, og det var der politiet gjorde det overraskende funnet av cyanidbeholderen. I tillegg fant politiet flere esker med medikamenter, og tilkalte bombegruppa i tillegg til de øvrige nødetatene.

Universitetet i Oslo har fastslått at beholderen er intakt.

KOM TIL RETTE: Politiet har fått bekreftet at beholderen som ble funnet er identisk med den beholderen med 25 gram kaliumcyanid som ble stjålet sammen med varebilen fra Lørenskog stasjon onsdag 20. februar, sier politiadvokat Camilla Granstrøm. Foto: Stian Eisenträger/VG

Erkjenner ikke straffeskyld

– Det er svært gledelig at cyaniden nå er gjenfunnet. Dette er et potensielt svært skadelig stoff og som vi har hatt høy prioritet på å finne, sier Granstrøm.

De to mistenkte mennene er 52 og 33 år, og er fra Polen.

– De er siktet for grovt tyveri og vil bli avhørt i løpet av søndag og fremstilt for varetektsfengsling mandag, opplyser Granstrøm til VG.

Politiet vet foreløpig ikke om de visste hva de hadde stjålet.

– Av hensyn til etterforskningen ønsker jeg ikke å si noe om det på nåværende tidspunkt, sier hun.

ETTERFORSKNING: Forløpet til pågripelsen av de to mennene var dramatisk, sier etterforskningsleder Frode Stenberg ved Øst politidistrikt. Foto: Stian Eisenträger/VG

Varebilen som ble stjålet fra stasjonen i Lørenskog er fortsatt ikke funnet, opplyser politiet.

Det er dermed ikke endelig avklart at det er de samme personene som stjal varebilen som i går ble funnet med cyaniden i en annen bil.

33-åringen satt i avhør lørdag ettermiddag. Advokatfullmektig Maria Mæhlumshagen var til stede på vegne av siktedes advokat Gunhild Lærum. Mæhlumshagen sier til VG at33-åringen ikke erkjenner straffeskyld i henhold til siktelsen.

– «Not your problem»

En mann som bor på eiendommen der den ene polakken ble funnet i møkkakjelleren forteller til Romerikes Blad at han så en ukjent person løpe bort fra stedet i 18.15-tiden.

– Jeg prøvde å stoppe ham og spurte hvem han var. «Not your problem», svarte han og løp videre. Så oppdaget jeg at det sto igjen en Audi A6 uten registreringsnummer på gårdsplassen. Bilen var ulåst og full av alkohol, røyk og kanner med ukjent innhold, sier mannen, som ønsker å være anonym.

VG har også snakket med en mann som bor på eiendommen.

– Det var et fryktelig leven med mye politi og helikopter som hang over låven. Mannen hadde grav seg ned i løse møkka og politiet måtte dra ham ut, forteller han til VG.

STJÅLET HER: Varebilen som inneholdt det giftige stoffet cyanid skal ha forsvunnet fra Lørenskog stasjon. Foto: Frode Hansen

Tatt med til universitetet

Dekan Morten Dæhlen ved Universitetet i Oslo er svært tilfreds med at den forsvunne cyanidbeholderen er kommet til rette igjen, og forteller at universitetet fikk beholderen igjen i natt.

– En av våre folk bisto politiet da beholderen med cyanid ble lokalisert og funnet, sier Dæhlen til VG.

– Det er jo bra at den er kommet til rette. Dette er jo et farlig stoff. Nå er det forsvarlig ivaretatt av oss, sier Dæhlen som ikke vil gå nærmere inn på hvor beholderen er lagret – av sikkerhetsmessige grunner.

Han forteller at stoffet brukes til celleforskning ved universitetet.

Innholdet i beholderen er bekreftet å være 25 gram, og kunne potensielt ha tatt livet til opptil 125 mennesker.

Skal returneres

Universitetet skal i neste omgang gi beholderen tilbake til leverandøren, som er det tyske farmasiselskapet Merck.

– Vi leverer beholderen som har vært forsvunnet tilbake til leverandøren, ettersom vi har mottatt en erstatnings-beholder fra leverandøren, sier Dæhlen til VG.

– Kan Universitetet i Oslo lære noe av at denne cyanid-beholderen kom på avveie?

– Helt sikkert. Men jeg kan ikke gå i detalj om det ennå. Det var leverandøren som hadde ansvar for transporten. Vi har ansvar for å ivareta stoffet når det kommer oss i hende, sier Dæhlen.

Regionsjef i Merck i Norden, Renée Tunold, sier at de er svært glade for at beholderen er funnet uten at noen har kommet til skade.

– Dette er en hendelse vi tar på største alvor og som vi vil bruke i vårt videre kvalitetsarbeid. Inntil politiet har avsluttet sin etterforskning, kan vi dessverre ikke kommentere detaljene i saken, skriver Tunold i en epost til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder