ENDELIG OPPE: Lørdag kveld settes sluttstrek for en nær fire måneders prosess med å heve KNM «Helge Ingstad». Foto: NRK POOL

KNM «Helge Ingstad» er hevet – lekteren brøt vannflaten i kveld

Den havarerte milliardfregatten KNM «Helge Ingstad» er lørdag kveld ferdig hevet etter at den kolliderte med en tankbåt 8. november i fjor.

Ved 18-tiden brøt dekket på flytedokken «Boabarge 33» vannflaten med hele den fem tusen tonn tunge fregatten på dekk.

les også

KNM «Helge Ingstad»: Flytedokken på plass -nå heves lekteren

Sveises fast

– Det som nå skal skje, er at mannskap går om bord for å starte med å sveise fregatten fast til lekteren. Også tømmingen av fregatten fortsetter nå når fregatten er sikret, forklarer kommunikasjonsansvarlig Elisabeth Sandberg i Forsvarsmateriell.

NESTEN OPPE: Ved 1430-tiden var fartøyet fortsatt under heving. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

les også

KNM «Helge Ingstad»-hevingen: Teknisk utstyr ødelegges

Når fregatten er sikret tilstrekkelig, slakkes også løftene fra de fire kranene på kranlekterne «Rambiz» og «Gulliver», og for de om lag 300 som har arbeidet med det kompliserte prosjektet, markerer dette at hevingen er avsluttet.

VANDRER UNDER SKIPET: Ved 18-tiden kunne mannskap ta seg fram på lekterdekket under fregatten. Foto: Forsvaret

les også

Mannskapets video: Bli med inn i KNM «Helge Ingstad»

Skal enda høyere

Etter dette vil lekteren heves ytterligere slik at den får to meter fribord, og arbeidet med å løsne festene til kranlekterne starter.

På direktebildene har vi i formiddag lørdag bare sett de hvite overbygningene på lekteren – men den svære farkosten er senket åtte meter ned og skjøvet sidelengs inn under den hengende fregatten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder