Vil stanse selvbetjente vinmonopol

Avholdsfolket er opprørt over Regjeringens alkoholpolitikk. Nå krever organisasjonene færre polutsalg og slutt på selvbetjening.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Årsaken er at salget i de nye butikkene med selvbetjening går rett til himmels. Over hele landet handler vi nå mer alkohol enn noen gang.

Alle de 14 utsalgene med selvplukk som er etablert kan vise til en enorm økning i omsetningen. Både i Kristiansand, i Larvik og på Lørenskog har salget økt med 40 prosent i forhold til desember i fjor. Samlet sett står selvplukk-butikkene for en salgsøkning på vel 30 prosent for de månedene de har eksistert.

Det står i sterk kontrast til Regjeringens målsetting om en senkning av det totale forbruket med 25 prosent.

Flere av avholdsorganisasjonene er opprørt over at alkoholforbruket øker. Skylden legges på åpningen av flere nye pol samt overgang til selvbetjente butikker.

- Jeg skulle ønske vi kunne fjerne eller i det minste begrense de selvbetjente polutsalgene, fordi vi ser at det fører til en klar økning i folks drikkevaner. Det er alarmerende, sier leder i avholdsorganisasjonen Juvente, Sten Magne Berglund.

Men innerst inne tror han ikke politikerne er tøffe nok til å stå imot presset om bedre tilgjengelighet på alkohol.

Sprit over disk

Berglund får støtte av Bernt Sønvisen i Avholdsfolkets landsråd.

- Vi vil ikke trekke noen bastante konklusjoner ennå, for dette er foreløpig bare en prøveordning. Men hvis det totale alkoholforbruket i Norge øker i perioden, må noe gjøres. En løsning kan være å ha selvbetjening av vin, men å selge brennevin over disk. Da vil vi fortsatt ha en viss sosial kontroll med storforbrukerne, sier Sønvisen.

Statens institutt for alkohol- og narkotikaforskning (SIFA) skal evaluere selvbetjeningsordningen etter at prøveperioden er slutt i 2001.

- Vi har fått en overstrømmende respons fra våre kunder. De er svært fornøyd med de selvbetjente utsalgene, forteller fungerende informasjonssjef Roger Solheim i Vinmonopolet.

Omsetningen i selskapet økte i fjor med til sammen åtte prosent for alle polutsalgene i hele landet. Halvparten skyldtes nye og selvbetjente butikker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder