Kjempet for livet under isen

STORSJØEN (VG) Med et drønn braste traktoren med gårdbruker Harald Håkenrud (45) gjennom isen, og ble stående på åtte meters dyp.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

- Egentlig skulle sønnen min på syv år vært med, men han hadde ikke lyst. Og gudskjelov for det. I så fall hadde vi antagelig druknet begge to, sier Håkenrud.

Til avisen Glåmdalen forteller han om den dramatiske ulykken bitte lille julaften, ute på isen rett sør for den vesle grenda Gardvik.

Flyttet brakke

- Hvor lenge greier jeg å holde pusten før det er slutt? Det var tanken som for gjennom hodet mitt. Jeg var sikker på at jeg kom til å bli igjen nede i dypet, forteller han.

Håkenrud brukte traktoren for å flytte på en hvilebrakke som han hadde benyttet under tømmerhogging. I stedet for å bruke landeveien, tok han sjansen på at isen på Storsjøen ville holde det tunge lasset. Før han kjørte utpå, sjekket han forholdene.

- Det var 25 centimeter tykk stålis, og jeg husker fra militæret at en slik tykkelse skal kunne bære en stridsvogn på 20 tonn. Jeg var sikker på at det var trygt, forteller han.

Men 70 meter fra land oppdaget han en sprekk i islaget. Det knaset under hjulene, og traktoren gikk ned med nesen først. Gårdbrukeren rakk ikke å reagere før han satt innelåst i en dødsfelle på bunnen.

Satt fast

Fanget i førerhytta kjempet familiefaren en desperat kamp for å komme seg ut og opp til overflaten. De enorme vannmassene presset dørene på traktoren bom fast.

- Synet av det kalde, mørke rundt meg, og det gule, rare lyset fra råka over meg blir jeg ikke kvitt, forteller 45-åringen.

Han sparket av all kraft mot et lite sidevindu, men foten ble sittende fastklemt. Vannet trykket vindusruten ned på foten. Men til slutt var det kommet så mye vann i førerhytta at trykket letnet. Han fikk nappet av plexiglassruta med hendene og kom seg ut av traktoren og opp til overflaten.

- Jeg har en vanntett mobiltelefon. Den fikk testet seg. Med den fikk jeg ringt hjem til Randi, kona mi, opplyser han.

Ford-traktoren til 250 000 kroner er trolig tapt for alltid. Fredag var det umulig å dykke ned til kjøretøyet på grunn av den bitende kulden. Selv er 45-åringen bare takknemlig for at han fortsatt er i live.

- Nærmere døden kommer jeg nok ikke, før jeg skal herfra, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder