ADVENT-STORMEN: Slik ser vindprognosene ut sent torsdag kveld, med opptil full storm inn mot Rogaland. Legg også merke til den svært kraftige vinden inn Skagerrak og mot Ytre Oslofjord.
ADVENT-STORMEN: Slik ser vindprognosene ut sent torsdag kveld, med opptil full storm inn mot Rogaland. Legg også merke til den svært kraftige vinden inn Skagerrak og mot Ytre Oslofjord. Foto: Graf: StormGeo

Stor flomfare - stor snøskredfare - og så kommer advent-stormen

INNENRIKS

Første uke i advent blir tøff: Først kommer dagevis med store nedbørsmengder som vil utløse flommer og alle typer snøskred - og deretter kommer høstens kraftigste storm til nå.

Publisert: Oppdatert: 05.12.17 10:35

Først kommer et temmelig kraftig regnvær som slår inn over både Hordaland og Rogaland tirsdag og onsdag, med anslåtte nedbørsmengder på 100–200 millimeter på 24 timer.

– Det er en nokså skummel situasjon, hvor vi nå først har fått unormalt mye snø i fjellene, og så kommer det store nedbørsmengder høyt til fjells, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt.

Meteorologisk institutt sendte mandag ut varsel om økt overvåkning av situasjonen, på grunn av de veldige nedbørsmengdene som ventes. Dette er et første tiltak for værutsikter som kan utvikle seg til ekstremvær.

NVE har varslet stor snøskredfare for Hordaland fra tirsdag av. Det er ventet naturlig utløste snøskred i alle retninger under snøgrensen – som kan flytte seg opp til rundt 1500 meter i perioder.

Hissig lavtrykk

I bakkant av dette veldige regnværet kommer et svært hissig lavtrykk, som styrker seg kraftig mens det er på vei inn mot Norge.

Fikk du med deg: Ekstremværet Ylva

– Det er flere forhold som gjør dette kraftig, blant annet kaldluft og et høytrykk som presser på i bakkant. Slik det ser ut i prognosene, vil vi få den kraftigste vinden i Rogaland, og vindstyrken ser nå ut til å være fra liten til full storm, men dette kan også gi vind av orkans styrke, sier meteorolog Cecilie Villanger i StormGeo.

Leste du: Speilglatt og klink is mange steder

Det kraftige uværet har ligget i prognosene siden torsdag, og variert en del i hvilken bane lavtrykket endelig tar inn mot Sør-Norge. En av løsningene har plassert lavtrykket midt over Sør-Norge, med svært kraftig vind som følger kysten rundt fra Nordmøre rundt Sørlandet og inn Skagerrak mot Østlandet.

Løsningen mandag plasserer lavtrykket litt lenger nord, slik at den kraftigste vinden blir rett inn mot Vestlandet, fra Hordaland eller muligens Sogn og Fjordane og sørover til Rogaland og Vest-Agder.

I grafikken under kan du se hvordan prognosen tilsier vinden blåser sent torsdag kveld. Tjenesten er levert av Earth Nullschool.

Kraftig mot Østlandet

– I flere av løsningene risikerer vi uvanlig kraftig vind inn mot Østlandet, og særlig fordi vi kan få ustabil kastevind med stor kraft her, sier Villanger.

I Nord-Trøndelag og i sørlige del av Nordland vil vi kunne få kraftig fralandsvind som følge av det samme uværet. Disse områdene er vel kjent med dette fenomenet, og vet at slik fralandsvind kan være lumsk og komme i kraftige kast.

– Den kraftigste vinden ser ut til å komme fra torsdag kveld og natten til fredag.

Også Meteorologisk institutt har fulgt med dette hissige lavtrykket – såpass at de allerede i dag har lagt ut et bilde av det på Twitter, med teksten:

«Ennå på betryggende avstand, men dette lavtrykket har planer om å komme på besøk og kontrollere været i hele #Norge fra torsdag.»

Skal blåse til lørdag

– Vi kaller det foreløpig for et stormsenter. Det vil etter hvert prege været i hele landet. Slik det ser ut nå, vil det legge seg med sentrum i Midt-Norge, som derfor får merke nokså lite til vinden, men sterkest vind kan Vestlandet få. Men også Østlandet, Skagerrak og Nordland vil merke den kraftige vinden, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Leste du: Verre og mer hyppig ekstremvær

Etter at uværet har slått inn torsdag kveld, og den aller kraftigste vinden vil komme de første 12 timene, vil det blåse godt også både fredag og lørdag.

– Lavtrykket ser ut til å legge seg til, og setter etter hvert opp en sterk nordvestlig vind som kan vare til utpå lørdagen, sier Moxnes.

Her kan du lese mer om