FORELESTE: Aisha Shazadi Kausar har forelest om niqab for norske skoleklasser. Bildet er tatt i 2012. Foto: Hilde Østby/Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Norsk syriafarer vil hjem til Norge

Den norske syriafareren Aisha Shezadi (26) ber Utenriksdepartementet om hjelp til å komme hjem til Norge.

vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I et håndskrevet brev levert til Utenriksdepartementet forteller kvinnen at hun befinner seg i en flyktningleir nordøst i Syria, og at hun «frykter å bli tvangssendt tilbake til» Den islamske staten (IS). Det skriver Klassekampen.

les også

Norsk IS-kvinne: Vil redegjøre for kritikk i VG-artikkel

Shezadi og hennes tunisiske ektemann var del av en gruppe som flyktet fra IS i Eufratdalen sør for Raqqa i fjor høst, angivelig på grunn av innbyrdes konflikt og drap IS-krigerne imellom.

les også

Norske Aisha Shezadi holdt niqab-foredrag for skoleklasser – nå skryter hun av livet på innsiden av IS

Aktivistene Erling Folkvord og Johan Petter Andresen fra organisasjonen Solidaritet med Kurdistan møtte Shezadi tidligere i mai. Etterpå satt nordmennene igjen med et klart inntrykk av at hun fremdeles forsvarer IS, og at hun ikke angrer. De mener likevel at hun bør få bistand fra Norge.

les også

Aisha støtter Taliban: Foreleser for norske ungdommer

– Leiren er ikke et blivende sted for noen, og myndighetene i Nord-Syria ønsker heller ikke å beholde utenlandske statsborgere der. Her må Norge ta ansvar, fastslår Folkvord.

les også

Aisha vil kjempe for sin rett til å gå med niqab: - Politikerne snakker bare om oss, ikke med oss

Pressetalsperson for UD, Guri Solberg, uttaler på generelt grunnlag at «utenrikstjenesten har svært begrensede muligheter for å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn eller oppholder seg i Syria».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder