GÅR HARDT UT: Aksel Braanen Sterri oppfordrer studenter til å ta i bruk ulovlige medikamenter for å sette hjernen i høygir. Foto: HENRIK EVERTSSON, Universitas

Statsviter oppfordrer til bruk av narkotisk stoff

Studenter doper seg for å sette hjernen i høygir, og Aksel Sterri i Studentsamskipnaden tar pillebruken i forsvar.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Studier fra USA viser at tre av ti universitetsstudenter har dopet seg med ADHD-medisinen Ritalin eller andre sentralstimulerende medikamenter. De siste årene har trenden med «smartdop» også kommet til Norge.

I en kronikk i studentavisen Universitas oppfordrer Aksel Sterri, statsviter og ansatt i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), til bruk av legemiddelet.

«Lei av at studietiden går med til Facebook-titting? Ta en pille!», skriver Sterri i kronikken.

- Positive sider ved slike rusmidler

Legemiddelet er ment for pasienter med diagnoser som ADHD, narkolepsi og Alzheimers, og brukes nå i økende grad av friske folk som vil sette hjernen i høygir.

- Poenget er å se på de positive sidene ved slike konsentrasjonsfremmende rusmidler. Det kan være et gode for enkeltindivider og samfunnet, sier Sterri til VG.

Han mener at voksne mennesker, deriblant studenter, selv må kunne veie de negative bivirkningene opp mot de positive.

- Vi er født med ulike evner og ulik kapasitet. Noen har et forsprang og bedre evne til å konsentrere seg, og jeg ser ikke problemet i å ta piller om man ikke er født med samme mulighet, sier Sterri, som også er leder av tenketanken Progressiv.

Advarer mot "hjernedopet"

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i legemiddelverket stiller seg svært kritisk til bruk av Ritalin når det ikke foreligger noen medisinske årsaker til det.

- Metylfenidat, som er virkestoffet i Ritalin, er et viktig legemiddel for dem som har ADHD. Men jeg sterkt vil advare mot å innta dette legemiddelet om man ikke har en diagnose som gjør det nødvendig, sier Madsen til VG.

KRITISK. Fagdirektør Steinar Madsen i legemiddelverket advarer sterkt mot å innta Ritalin for å forbedre skoleprestasjoner. Arkivfoto: Trond Solberg

Ifølge Madsen er det mange grunner til at friske mennesker bør holde seg unna Ritalin.

- Dette «hjernedopet» er et narkotisk stoff, som er vanedannende. Dokumentasjon rundt virkningen av stoffet er usikre, og bivirkningene kan være betydelige. Uriktig bruk kan blant annet føre til hjerterytmeforstyrrelser, høyt blodtrykk, søvnforstyrrelser, vekttap, og psykiske lidelser som depresjon og forvirringstilstander, sier han.

Har ikke tro på bedre skoleresultater

Madsen understreker at selv om Ritalin gjør at hjernen arbeider raskere og mer effektivt, er det ikke sikkert at man oppnår bedre resultater på skolearbeidet.

Administrerende direktør Egil T. Pedersen i studentsamskipnaden i Bergen, er også kritisk til påstandene.

-Jeg kan ikke forstå at dette er noe å satse på i forhold til å prestere på eksamen. Det finnes klart bedre måter å gjøre det på, sier han.

- Pillen ikke farligere enn kaffe

- Tenk langsiktig og strategisk over valgene du foretar deg. Tar du en «quick fix» i studietiden, kan det på sikt skape en rekke problemer for deg. Hardt arbeid er den eneste veien til gode resultater og lykke, sier Egon Hagen, studentpsykolog ved Universitetet i Stavanger.

Sterri, som selv ikke brukte Ritalin i løpet av sine fem år på skolebenken på UiO, forstår at han blir møtt med kritikk.

- Veldig mange studenter drikker mye kaffe, sover jevnlig, spiser sunt og trener, for å øke deres prestasjoner på studiet. Vi må komme oss bort fra tankegangen om at det å bruke en pille er så mye farligere enn alt annet, sier han.

SiO: - Støtter ikke utspillet

Leder Gisle Hellsten for SiOs Studentliv, hvor Aksel Sterri har en deltidsstilling, understreker at kronikken ikke er skrevet som representant for SiO.

Kronikken vil ikke få følger for hans arbeidsforhold med SiO.

-Men det er viktig å ha en ryddig kommunikasjon, særlig der meningen er kontroversiell. Den enkelte må alltid tenke igjennom hva en kommuniserer som privatperson i forhold til stillingen en innehar, sier han til VG.

Hellsten understreker at han ikke støtter Sterris utspill.

-Vårt råd er å yte med det man har, og ikke ty til piller, sier han

Også Sterri påpeker at utspillet kommer fra ham som privatperson, og ikke som SiO-ansatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder