FENGSELSBESØK: Her er forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra på vei ut fra Ila fengsel etter å ha besøkt klienten Anders Behring Breivik (32) torsdag ettermiddag. Foto: JARLE BRENNA

Breivik nekter å snakke med flere sakkyndige

ILA FENGSEL (VG Nett) Dersom det oppnevnes nye rettspsykiatere vil Anders Behring Breivik (32) nekte å møte dem.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Han fulgte gårsdagens TV-debatter om hvorvidt han er tilregnelig eller ikke med interesse, men massemorderen er ikke villig til å bidra til en såkalt «second opinion»-undersøkelse.

Hele 129 av ofrene etter Breiviks terrorhandlinger ønsker en ny rettspsykiatrisk erklæring.

Breiviks holdning betyr i praksis at det blir mindre interessant for Oslo tingrett å oppnevne nye sakkyndige for å gjøre nok en vurdering av hans psykiske tilstand.

TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik (32) har nå tilgang til TV og aviser på Ila fengsel. Foto: Politiet

De sakkyndige er avhengig av siktedes samarbeidsvilje for å kunne gjøre en undersøkelse som vil være sammenliknbar med den som Synne Sørheim og Torgeir Husby har gjennomført.

De to rettspsykiaterne møtte Breivik ansikt-til-ansikt hele tretten ganger i løpet av en periode på tre måneder. Det finnes ingen lovhjemmel som kan tvinge massemorderen til å snakke med eventuelle nye sakkyndige.

- Han er veldig tydelig på at han ikke vil la seg undersøke av flere sakkyndige, sier forsvarer Geir Lippestad til VG Nett.

Det kom frem under fengselsbesøket som Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra hadde med Breivik torsdag ettermiddag.

Ifølge dem har ikke klienten noen sterke reaksjoner på debatten som har rast helt siden Sørheim og Husby avgjorde at han var psykotisk både før, under og etter terrorangrepet.

Etter de siste dagers omfattende ordskifte ønsket forsvarerne å forsikre seg om at Breivik fortsatt hadde samme holdning som tidligere.

- Han følger debatten tett, men han har ikke noen særlige reaksjoner på det som foregår, forteller Lippestad.

Mens en rekke bistandsadvokater har tatt til orde for nye sakkyndige har påtalemyndigheten samme holdning som Breivik. Den rapporten som foreligger bør være gjeldende under rettssaken som etter planen starter 16. april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder