ARRESTERT: Den butikkansatte mannen ble ført ut av butikken i Oslo sentrum av en av politiets spanere (lys jakke) onsdag formiddag. Til sammen pågrep politiet åtte personer i forbindelse med aksjonen mot butikken. Foto: Roger Neumann

Her slår politiet til mot gartnerbutikk

Politiet slo til mot gartnerbutikk de mener fremmer produksjon av cannabis.

 • Tor-Erling Thømt Ruud

Artikkelen er over syv år gammel

Onsdag formiddag kom to sivile spanere inn i butikken og arresterte den ansatte mannen. Kort tid etter kom kriminalteknikere og lukket hele lokalet.

I over ett år har politiets seksjon for organisert kriminalitet hatt butikken under oppsyn.

Årsak: Politiet mener at de som handler plantevekstutstyr der bruker det til å dyrke cannabis. De har fulgt etter kunder og avslørt over 10 cannabisplantasjer.

Nå mener politiet at det også er ulovlig å selge utstyr som kan brukes til narkotikadyrking.

- Vi mener at virksomheten ikke har noe annet formål enn å fremme narkotikaproduksjon, sier politiadvokat Anne Cathrine Aga i Oslo politidistrikt til VG.

Utfordrer jussen

Ved å slå til mot butikken håper politiet å prøve jussen og skape rettspraksis.

- Vi ønsker å vanskeliggjøre denne type dyrking, som i henhold til straffeloven er ulovlig, og det må da også være ulovlig å medvirke til dette gjennom omfattende salg av produksjonsutstyr som vi har avdekket i denne saken, sier leder for etterforskningsavsnittet ved seksjonen for organisert kriminalitet (org.krim), Harald Bøhler.

Nekter straffskyld

Til sammen er åtte personer pågrepet i forbindelse med aksjonen mot butikken.

- Min klient nekter for at forretningen er involvert i noe straffbar virksomhet. De har drevet ordinær drift og stiller seg helt uforstående til anklagene, sier advokat Marius Dietrichson, som forsvarer en av eierne av forretningen.

Ifølge Brønnøysundregistrene har selskapet to eiere.

- Han erkjenner ikke noe straffskyld. Han har forklart at han ikke har stått i butikken på mange år, sier forsvareren til den andre eieren, Arne Gunnar Aas.

Avdekket over 10 plantasjer

Politiet bekrefter at det i tillegg til beslag i varebeholdning knyttet til forretningsdriften er tatt beslag i et større kvantum narkotika hjemme hos en av de som knyttes til butikken.

Etter det VG får opplyst har spanerne avdekket over ti cannabisplantasjer på Østlandet i arbeidet med å etterforske plantevekstbutikken.

Ved flere av disse stedene skal det ha blitt beslaglagt store mengder cannabisplanter. Ifølge Europol - det europeiske politisamarbeidet - er dyrking av mer enn 1000 cannabisplanter å anse som industriell virksomhet.

- Vi responderer på trender i Europa. Vi ser at utstyret er profesjonelt og apparatet er organisert. Derfor slår vi til og vil ta det vi mener er problemet ved roten. Vi mener dette er organisert kriminalitet, sier leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, Einar Aas, til VG.

Mer om

 1. Narkotika

Flere artikler

 1. Skulle sjekke vannlekkasje - avslørte cannabisplantasje

 2. Se hvordan politiet avslørte cannabisplantasjen

 3. Oslo flommer over av ulovlige våpen

 4. Cannabis-gård avslørt av politiet også i 2008

 5. Politiet: 36 personer pågrepet i «Operasjon Kinder»

Fra andre aviser

 1. Åtte pågrepet i politiaksjon mot gartnerbutikk

  Fædrelandsvennen
 2. Åtte pågrepet i politiaksjon mot gartnerbutikk

  Aftenposten
 3. Hadde 132 cannabisplanter i leiligheten

  Aftenposten
 4. Dyrket cannabis midt i boligfeltet i flere måneder

  Bergens Tidende
 5. Politiet skygget albanerliga i åtte måneder før de slo til

  Fædrelandsvennen
 6. Tiltalt for dyrking av sopp og cannabis

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder