VRAKER MARTHINSEN: Marianne Marthinsen blir ikke lenger Aps finanspolitiske talskvinne. Her fra partiets sentralstyremøte 19.09. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Støre vraker Marthinsen som finanssjef i Ap

To rådgivere slutter i protest

Ap-leder Jonas Gahr Støre har gitt beskjed om at Marianne Marthinsen (37) må finne seg noe annet å drive med på Stortinget fordi Støre heller vil ha nestleder Trond Giske (50) som finanspolitisk talsmann.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi skviser ikke ut enkeltpersoner. Vi ser på en helhet, sier valgkomiteens leder Kjersti Stenseng til VG, og legger til:

– Når det nå har blitt så mange spekulasjoner og diskusjoner, så har vi sett oss nødt til å avklare hvilke komiteer partiledelsen skal sitte i, sier Stenseng.

Beslutningen kommer bare tre dager etter at VG meldte om maktkampen mellom de to: At Ap-leder Jonas Gahr Støre skal ha bedt Marianne Marthinsen om å vike som partiets finanspolitiske talsperson for å rydde plass til sin nestleder Trond Giske.

Kilder om maktkamp: Giske vil bli Aps finanssjef

Dette skjer til tross for at Marthinsen eksplisitt har gitt beskjed om at hun ønsker å fortsette i samme posisjon som hun har i dag, ifølge VGs kilder.

– Jeg tar det til etterretning, sier Marianne Marthinsen til VG.

Kort tid etter at nyheten ble kjent, sa to av Aps rådgivere opp i protest. Det var NRK som først meldte om nyheten.

De to rådgiverne er Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg, som har vært Marthinsens nærmeste rådgivere i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, hvor de har jobbet for partiets finansfraksjon. Marthinsen vil ikke kommentere oppsigelsene overfor VG.

Giske avviser maktbruk

– Jeg gleder meg til å ta fatt på et nytt område etter å ha vært på utdanning de siste fire år. Jeg er nå tilbake i finanskomiteen som jeg satt i som førstereisgutt fra 1997 til 2000, sier Ap-nestleder Trond Giske til VG.

– Det blir hevdet at du har brukt makt for å få Støre til å velge deg som finanspolitisk talsperson?

– Det kan jeg avkrefte. Dette har skjedd i en dialog hvor det har blitt bestemt hvilke posisjoner ledelsen skal ha. Hadia tar stafettpinnen etter Dag Terje Andersen i arbeid og jeg etter Marianne i finans, hvor man har funnet en god balanse mellom alder og kjønn.

Nestleder Hadia Tajik blir parlamentarisk nestleder, og skal lede Aps fraksjon i arbeids- og sosialkomiteen.

Partileder Støre vil få plass i utenriks- og forsvarskomiteen, men det er helt i det blå hvem som blir Aps fremste medlem i denne komiteen. VG skrev onsdag kveld om at både dagens leder Anniken Huitfeldt og Aps tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide ønsker å bli leder av komiteen.

Innstillingen fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet er enstemmig, men ikke fullstendig.

Dersom Huitfeldt ikke får fortsette vil hun nå bli den andre fremtredende kvinnen i Ap som vrakes fra et toppverv av Støre.
Se også: Dette sa Giske da han møtte pressen etter valget:

Ble håndplukket av Støre

Det var Støre personlig som i 2014 håndplukket sin stortingskollega Marthinsen fra Oslo Ap som sin arvtager som partiets skygge-finansminister da han selv ble partileder og parlamentarisk leder. Marthinsen har også blitt pekt på som en mulig kandidat som finansminister dersom de rødgrønne hadde vunnet stortingsvalget forrige uke.

MÅ FLYTTE SEG: Aps stortingspolitiker Marianne Marthinsen får ikke fortsette som partiets finanspolitiske talsperson. Her i debatt under Arendalsuka. Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Mektig komité

Finanskomiteen har også ansvaret for å behandle og vedta statsbudsjettene.

Etter forrige ukes stortingsvalg har Høyre-statsminister Erna Solbergs flertall skrumpet inn, og det vil bli mer krevende enn noen gang for henne å skaffe flertall for regjeringens statsbudsjett. Kampen om flertallet skjer i finanskomiteen, og det er her hennes nye regjerings første store slag står allerede i høst.

Ifølge NTB skal partileder Jonas Gahr Støre være medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, i tillegg til parlamentarisk leder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder