UTRYGG: - Jeg har varslet min familie om saken og vil nå gå under jorden på ubestemt tid av hensyn til min egen sikkerhet, sier Peder Jensen. Foto: MAGNAR KIRKNES, VG

«Fjordman»s familie visste ikke om bloggen: «Fjordman»s pappa: - Motsatt av alt vi står for, men han er sønnen min

(VG Nett) Familien til Peder Jensen (36) visste ikke at han var bloggeren «Fjordman».

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Bare noen dager før han hadde satte seg ned med VGs journalister i går kveld, ringte Jensen til familien sin og fortalte dem at han skjulte seg bak pseudonymet «Fjordman».

Han var et politisk forbilde for Anders Behring Breivik og en av verdens mest kjente høyreekstreme bloggere.

VG Nett snakket kort med 36-åringens far Steinar Nøstvold Jensen torsdag. Da hadde han fått tid til å fordøye nyheten.

- Vi er glade i ham uansett, sier faren.

LES OGSÅ: Her er Fjordman

- Helt motsatt

Steinar Nøstvold Jensen har en fortid som politiker på ytterste venstre fløy i ungdommen, og er kjent som konsertarrangør i Ålesund.

SJOKKERT: Steinar Nøstvold Jensen visste ikke at sønnen var «Fjordman». Foto: Privat


Faren var kjent med deler av sønnens syn, blant annet etter en rekke leserbrev og kronikker han skrev under fullt navn. Likevel ble han sjokkert da sønnen fortalte ham om sitt blogger-alias.

- Meningene hans kom ikke som noen overraskelse, men jeg visste ikke at det var så ekstremt, sier faren.

Han ber om at familien skal få ro fra pressen, men forstår at det kommer til å bli mye oppmerksomhet rundt sønnen.

LES OGSÅ: «Fjordman» avhørt av politiet

- Glad i ham uansett

Heller ikke resten av familien er enig i Jensens politiske syn. Men Nøstvold Jensen understreker at han på ingen måte slår hånden av sønnen.

- Det han står for og forfekter er diametralt forskjellig fra alt jeg og hele resten av familien mener. Men han er sønnen min, og jeg er glad i ham uansett, sier faren.

111 ganger viser Breivik til «Fjordman» i manifestet som han sendte til utvalgte personer i forkant av terrorangrepene. Peder Jensen sier han ikke mottok noen e-post, men åpner for at den kan ha havnet i et søppelpostfilter.

- Jeg har ikke orket å lese manifestet selv, men jeg har sett bruddstykker som har vært referert i media og enkelte deler er blitt vist meg av andre, forteller Jensen.

LES OGSÅ: Inviterer Norge til dugnad for 22. juli-minnebok

Bodde i Egypt

Peder Jensen har blant annet en mastergrad ved Universitetet i Oslo (UiO) i kultur og teknologi, studert arabisk ved Universitetet i Bergen (UiB) og ved American University i Kairo.

I sin masteroppgave fordypet 36-åringen seg i sensur og blogging i Iran, og han har aldri vært knyttet til et politisk parti i Norge. Han har for mange år siden stemt på Arbeiderpartiet, men støttet Fremskrittspartiet i siste valg.

Etter at han gjennomførte sin førstegangstjeneste på Setermoen, hevder han selv ikke å ha tatt i et våpen.

Les mer om saken:Dagens avisutgave av VG oog VG+ på iPad har et fire sider langt intervju med Peder Jensen hvor han forteller om årene som bloggeren «Fjordman» og sin opplevelse av terrorangrepet 22. juli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder