VAKTE REAKSJONER: Da Faten Mahdi al-Hussaini bar hijab under NRKs program «Faten tar valget» mottok kanalen og Kringkastingsrådet rekordmange klager. I dag behandles saken i Kringkastingsrådet. Foto: NRK

Fikk rundt 5727 klager - NRK får kritikk i Kringkastingsrådet

Av de rundt 5727 klagene NRK mottok i forbindelse med hijabbruken i programmet «Faten tar valget», kom over 97 prosent av klagene før programmet ble vist.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kringkastingsrådet kritiserer kanalen for hvordan de har håndtert klagene, da de behandet saken i et møte torsdag.

Da NRK erklærte at programleder Faten Mahdi al-Hussaini skulle bære hijab under TV-serien «Faten tar valget» mottok Kringkastingsrådet – NRKs klageorgan for publikum, litt over 1000 klager på ett døgn.

Mahdi al-Hussaini undersøkte gjennom fem episoder det politiske landskapet i Norge, og endte serien med å lande på hvilket parti hun skulle stemme på i forkant av stortingsvalget 11. september.

5577 klager er systematisert og analysert, i tillegg til at det er mottatt rundt 150 klager i ettertid knyttet opp mot programmet, opplyser Kringkastingsrådet.

– Det er rekordmange, i alle fall når det gjelder klager som er kommet inn alt før programmet er vist, sier leder for Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, som leder møtet til NRK.

Alle de 5577 klagene som Kringkastingsrådet har tatt for seg ble registrert før programmet i det hele tatt ble vist. Det vil si at over 97 prosent av de 5727 klagene kom i forkant av premieren. Etter at serien ble vist har klagestormen avtatt betraktelig.

«De 5577 kom før programmet startet. Etterpå har det kommet cirka 150», skriver Erik Skarrud, spesialrådgiver i Kringkastingsrådet, i en tekstmelding til VG.

– Høyst upresis fremstilling

Nestleder i Kringkastingsrådet, Kjersti Thorbjørnsrud åpnet møtet i rådet med å understreke at majoriteten av klagene ikke var direkte truende. I alt er kun 19 av de drøyt 5500 klagene kategorisert som hatefulle og truende.

Kringkastingsrådet mener NRK burde forutsett stormen av klager og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen får kritikk for hvordan klagene ble håndtert, både av dem og hvordan saken ble dekket av kanalen.

– Det var en høyst upresis framstilling blant annet i innslag i Dagsrevyen og på Dagsnytt 18. Dette ble en forhåndsdømming. Det må være mulig å være kritisk til hiljabbruk uten å bli satt i en slik bås, slår Thorbjørnsrud fast, ifølge NTB.

Dagen-redaktør og rådsmedlem Vebjørn Selbekk mente ifølge NTB at NRK-sjefen har opptrådt kritikkverdig ved å bidra til å skape et inntrykk av at det var en «brun tsunami av hat» som «skvalpet inn dørene» til NRK.

– Det inviterer ikke til en respektfull debatt å antyde at jeg brunbeiser alle klagene. Jeg var veldig bevisst hvilke ord jeg brukte. I alle debattene har jeg vært tydelig på at ekstreme holdninger ikke preger flertallet av klagene, sa Eriksen under møtet.

– Fullstendig uakseptable ytringer

Alle klagene har blitt gjennomgått av en ekstern gruppe med statsvitenskapsstudenter, som har sett på innhold og budskap i reaksjonene. Thorbjørnsrud begynte møtet med å støtte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksens kommentar til de hatefulle ytringene Mahdi al-Hussaini mottok.

Les også: «Skam»-Iman om hijab-bråket: – Synd

Eriksen gikk i august ut til Aftenposten og sa han ble opprørt og lei seg av klagestormen.

– Slike ytringer er fullstendig uakseptable. Minoritetsstemmer er ekstra utsatt. Når de utsettes for urimelige angrep, hets og hat er det veldig viktig at de har den støtten rundt seg, sa Thorbjørnsrud under møtet.
Se også: Laial Janet Ayoub valgte selv å begynne å bruke hijab da hun var elleve. Nå har hun tatt den av.

Flere politianmeldelser

– Vi har hatt trusler, vi har politianmeldt, og det pågår nå etterforskning uten at vi går dypere inn i det, uttalte kringkastingssjef Gjermund Eriksen torsdag morgen.

Mange av klagene sammenligner med en sak fra 2013 da nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann ble nektet å bruke kors.

Les mer: Elin Ørjaseter trekker seg fra Kringkastingsrådet etter Faten-saken

Likestillings- og diskrimineringsombudet har fått over 60 henvendelser om hijab-bruk i programmet, men mener at NRK ikke diskriminerer.

– Hijaben har en tung symbolverdi, politisk, ideologisk og religiøst. Det betyr ikke at alle som bærer dette plagget er ute etter å islamisere noe som helst. Det er heller ikke slik at alle muslimske kvinner bærer hijab. Man kunne inkludert en mer sekulær muslimsk kvinne som ikke bar hijab for å vise mangfoldet blant muslimske kvinner, sa samfunnsdebattanten Mahamoud Farahmand under møtet.

– En del av vår tid

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, avsluttet innledningen med å støtte Fatens rolle i TV-serien.

– For oss har Faten en naturlig plass i vår have, hun er tross alt en skandinaver, for å sitere Karpe Diem. Vi vil vise at Faten er noe mer enn en hijab. Når hun står ute i skogen på øvelse med Garden og proklamerer sin kjærlighet til Norge er det kanskje med på å bekjempe noen fordommer, sa Moslet til salen.

Hvis Kringkastingsrådet kommer frem til at det er grunn til å kritisere NRK, betyr det likevel ikke at kvinner med hijab ikke lenger kan bli vist på skjermen.

– Om noen få år vil kanskje reaksjonene som kom i forkant av programmet være vanskelige å forstå. Faten er en del av vår tid, og hun bringer oss inn i vår tid. Hun har en selvfølgelig plass i vårt programtilbud, fastslo Moslet.

Les anmeldelsen av «Faten tar valget»: God stemme-TV

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder