Lagt ut på Finn.no til 5000 kr.

Høyeste bud hittil er I7500 kr.

Kriserådgiver: Svært uklokt

TIL SALGS: Politiet i Buskerud selger den 16,1 fot lange gummibåten (4,9 meter) som ble brukt under Utøya-aksjonen 22. juli. Foto: Nils Bjåland

Politiet selger gummibåten

TYRIFJORDEN (VG) Politiet har fått nok av «tabbebåten» - den selges til høystbydende på Finn.no.

Artikkelen er over åtte år gammel

Båten, som har blitt symbolet på kritikken av politiets responstid, stoppet da den skulle frakte beredskapstroppen over til Utøya.

I helgen ble den lagt ut til salgs på Finn med en minstepris på 5000 kroner. Da er egen båttilhenger inkludert. Allerede nå har budene kommet opp i 17500.

Stabssjef Magne Rustad hos politiet i Nordre Buskerud sier at de bestemte seg for å kjøpe to nye båter umiddelbart etter massakren på Utøya.

- Vi har over lengre tid ønsket å skifte ut gummibåten på grunn av at den var gammel og velbrukt, sier Rustad.

Se grafikk: Så mye tid kunne politiet spart

- Stusslig

De har nå kjøpt inn en 18-fots Buster aluminiumsbåt med 115-hesters motor, samt en 17-fots Pioneer.

- Vi var avhengig av å ha båter rundt Utøya på grunn av det langvarige vaktholdet. Vi har lånt båter, men trenger noen over lang tid, sier Rustad til VG.

Les også: Politiet nekter å svare for båttabben

Bildene av den røde gummibåten som ble brukt 22. juli, og som nå skal selges, har gått verden over.

Med påmontert blålys, og liggende lavt i vannet på grunn av overvekten, seg båten fremover i sakte fart.

Etter få hundre meter begynte den å ta inn vann.

Så stoppet motoren.

ANNONSEN: Her er politibåten som lå til salgs på finn.no onsdag. Foto: Skjermdump: Finn.no


Politifolkene måtte over i to private båter som kom til. Det var disse privatbåtene som til slutt fikk politiet til Utøya.

Mette Yvonne Larsen, bistandsadvokat for over 30 rammede etter terrorangrepet, har uttalt at «det var stusslig å se beredskapstroppen i en liten gummibåt».

Les også: Avviser kritikk mot Utøya-operasjonen

På en pressekonferanse få dager etter hendelsen sa politiet i Nordre Buskerud at motorstoppen sparte dem for opp mot ti minutter - fordi de kom over i raskere båter med større lastekapasitet.

Generell interesse

«Tabbebåten» som nå selges er en franskprodusert Zodiac II 550. Den ble lagd i 1998, og kjøpt inn til Nordre Buskerud politidistrikt samme år. Den ble remodifisert i 2005.

- Interessen er veldig bra, sier Hauk Jørgen Nyhus, servicemann for politiet i Nordre Buskerud, og ansvarlig for salget.

- Alle som ringer vet at dette er båten politiet brukte ut til Utøya, forteller han.

- Er det noen ekstra interesse for denne båten grunnet omstendighetene rundt den?

- Nei, generelt er dette en båt det er interesse for. De som ringer er interessert i dykking, noe den er helt perfekt til.

Gummibåten har ifølge fabrikanten en maksimal lastekapasitet på 1010 kilo, det vil si ti voksne personer.

Den var med andre ord helt fullastet da de ti politifolkene, med våpen, skuddsikre vester, hjelmer og annet verneutstyr, gikk om bord.

Den tunge lasten gikk ut over farten til båten, som hadde en 75 hesters påhengsmotor da den ble brukt 22. juli.

Beholder motoren

Motoren selges ikke - den skal gjenbrukes på en av de nye båtene politiet har kjøpt inn.

Les også: Politiet valgte nesten 3 kilometer lang omvei

Den ene nye politibåten, Busteren, ligger i Tyrifjorden, mens den andre, Pioneeren, står utrykningsklar på en henger på politihuset på Hønefoss - slik som den røde gummibåten gjorde 22. juli.

Den ble kjørt til Storøya, og var akkurat gjort klar da beredskapstroppen ankom 18.09. 16 minutter senere ankom politiet Utøya - i de to privatbåtene. To minutter etter det igjen var Anders Behring Breivik pågrepet.

Les også: Dette sa Breivik på telefon til politiet på Utøya

- Dårlig dømmekraft

Bistandsadvokat Arne Seland reagerer sterkt på politiets båtsalg.

KRITISK: Bistandsadvokat Arne Seland. Foto: Knut Arne Knudsen


- Det virker ikke som de har tenkt i det hele tatt, sier Seland, som er blant bistandsadvokatene som representerer ofrene etter 22. juli.

Advokaten sier han for lengst har bedt om å få utlevert dokumentene i saken, uten at han har fått dem.

- Klønete

- Jeg syns politiet bør prioritere å gi oss bistandsadvokater de dokumenter vi har krav på, blant annet alle avhør, og rapporter om hva som skjedde med den båten. Det virker som utrolig dårlig dømmekraft å selge den nå, sier han, og tilføyer:

- Man har jo holdt tilbake kritikk mot politiet for å gi dem tid til å komme til bunns i alt, og så skal de nå nærmest lodde ut denne båten som om det var et karneval.

Kriserådgiver Gunnar Angeltveit i kommunikasjonsfirmaet Angeltveit og Gangdal reagerer med vantro på båtsalget.

- Nei, tuller du? Gjør de det? La meg si det sånn, at å legge denne båten ut for salg nå virker på meg svært uklokt. Mange vil oppfatte dette som ekstremt klønete, og det kan bidra til å forsterke bildet av en etat som ikke forstår den kommunikasjonssituasjonen de er i, sier Angeltveit.

Han forstår godt at Seland reagerer som han gjør.

- Dette virker både uklokt og fullstendig blottet for fingerspitzgefühl i den settingen vi nå står i. Denne båten har så minimal verdi for Nordre Buskerud politidistrikt, at var jeg dem ville jeg heller senket, brent eller gravd den ned. Omsetningen av denne båten kan lett bli oppfattet som en hån mot dem som mener at bruken av denne forsinket politiets innsats. Jeg syns dette er så klønete at det er helt ille, sier Angeltveit.

- Ingen suvenir

Han får støtte av rektor Trond Blindheim på Markedshøgskolen:

UENIG I SALG: Trond Blindheim,rektor på Markedshøgskolen. Foto: Werner Juvik


- Jeg forstår jo at de vil kvitte seg med den, men den båten har for mye symbolverdi. Den må ikke bli noen suvenir, sier Blindheim.

22. juli-kommisjonen skal bruke det neste året på å gjennomgå alt som skjedde den skjebnesvangre dagen. Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv var ikke orientert om at Nordre Buskerud hadde lagt tabbebåten ut for salg da VG kontaktet henne i går.

- Jeg hører dette for første gang fra deg nå. Jeg ønsker ikke å kommentere det uten å ha satt meg inn i situasjonen, sier Bech Gjørv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder