KRANGLER OM KLIMA: Frp-toppen Ketil Solvik-Olsen blir ikke enig med Per Willy Amundsen og Carl I. Hagen om partiets klimapolitikk. Foto: Nils Bjåland/VG

Klimakrig i Frp

GARDERMOEN (VG Nett) Frp-topp Ketil Solvik-Olsen refser egne partifeller i klimaspørsmålet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det går også ut over Solvik-Olsens etterfølger som klimapolitisk talsperson, Per Willy Amundsen.

Det var i fredagens VG at Amundsen ga full støtte til et forslag som ligger til behandling på helgens Frp-landsmøtet:

I forslaget heter det at Frp skal avvise absolutt alle utslippskutt som begrunnes i at klimaendringene er menneskeskapte.

AVVISER UTSLIPPSKUTT: Klimapolitisk talsmann Per Willy Amundsen. Foto: Nils Bjåland/VG

- Å vedta den resolusjonen er det dummeste vi kan gjøre. For hver dag som går, vil de andre partienes klimastandpunkter nærme seg Frps. Da oppnår vi ingenting ved å endre vår egen politikk; det eneste vi oppnår er å ødelegge for mulighetene til å samarbeide med andre partier, sier Solvik-Olsen.

Gjennom flere år som partiets fremste energi- og miljøpolitiker fikk han partiet til å godta at det brukes penger på utslippskutt, så lenge tiltakene er økonomisk fornuftige.

- Vi har stått for en føre var-holdning, som har vært klok, sier Solvik-Olsen.

I teksten Frp-delegatene skal stemme over søndag formiddag, heter det at Frp skal «være klare og tydelige på at menneskeskapt global oppvarming er så usikkert at ingen tiltak som baserer seg på denne teorien skal gjennomføres».

Solvik-Olsen, som av mange regnes som selvskreven nestleder i partiet innen stortingsvalget neste høst, mener det heller ikke er noen velgere å hente på å skjerpe klimaretorikken i Frp.

- De velgerne som er klimaskeptikere, har vi allerede, konkluderer han.

- Hva tenker du om at Amundsen, som nå er talsperson på dette området, tilsynelatende vrir politikken bort fra det du og Frp har stått for?

- Ja, det ser jo slik ut, men spør om det er forankret internt i partiet. Det er det ikke. Dette står for hans regning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STØTTER FORSLAGET: Carl I. Hagen støtter Frps klimapolitiske talsmann i forslaget. Foto: Krister Sørbø/VG


Lørdag ble det arbeidet intenst med klimaresolusjonen i redaksjonskomiteen på landsmøtet, som ledes av nestleder Per Sandberg, i et forsøk på å finne formuleringer som forener landsmøtedelegatene.

Amundsen selv sier til VG Nett at han ikke oppfatter at han har foretatt noen kursendring i klimapolitikken.

- Men det er mulig Ketil Solvik-Olsen og jeg uttaler oss forskjellig, sier Amundsen.

Han fikk fredag sitt pass påskrevet av Venstre-leder Trine Skei Grande, som mener at det bare er Sarah Palin i hele verden som er like ytterliggående som Amundsen i sin klimaretorikk.

- Da følger Skei Grande dårlig med i internasjonal politikk. Både i USA og Tyskland er det en stor debatt om troverdigheten til FNs klimapanel. Den debatten vil komme til Norge også, hevder Amundsen.

Han får støtte fra tidligere Frp-leder Carl I. Hagen, som etter sist vinters offentlige skittentøysvask med Siv Jensen droppet landsmøtet, og i går holdt foredrag for Unge Høyre.

Hagen sier dette om klimaresolusjonen:

- Jeg synes det er et godt forslag.

- Ser du at dette forslaget kan få konsekvenser for et borgerlig regjeringssamarbeid?

- Dette har ingenting å si for et mulig samarbeid. Partiene har ulike meninger, og noen av dem kolliderer voldsomt. Men man kan ikke gi avkall på egen politikk før man har kommet til forhandlingsbordet, sier Hagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder