NETTVETT: Rektor Hege Marie Blaker (bak) mener det er viktig med fokus på nettvett i skolen for å hindre digital mobbing. Tiendeklassingene Gina Andresen (t.v.), Maria Ensrud, Eivind Andresen (t.v.) og Stian Ramberg mener unge må tenke seg om før de legger ut ting på nett. Foto: Nils Bjåland

- Lov å sladre til læreren om nettmobbing

Rektor ber elever tipse om mobbing på e-post

GRAN (VG) Mange tenker ikke på at det kan være mobbing når de sier stygge ting på nettet, tror elevene på Gran Ungdomsskole.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
BRY DEG PÅ FACEBOOK

15-åringene Maria Ensrud, Gina Andresen, Eivind Andresen og Stian Ramberg på Gran ungdomsskole, innrømmer at de lever i to verdener: Den virkelige, og den digitale.

Selv om de ikke får love til å være pålogget sosiale medier i skoletiden preger det som foregår der både friminuttene og timene.

- Alt skjer jo på Facebook. Det er et tema hver dag, sier ungdommene til VG.

Selv om Gran har et stort fokus på nettvett innrømmer tenåringene at det ikke er lett å ha kontroll.

- Nesten ingen spør om lov før de legger ut bilder av andre fra en fest for eksempel, sier vennene.

Nettregler

For å bekjempe mobbing på nett har elevene laget en egen «skikk og bruk» -plakat som er fast oppslag i alle klasserom.

NETTVETT: Elevenes regler for hva som er greit og ikke. Foto: Nils Bjåland

«Kommenter gjerne bilder, men ikke sleng dritt», lyder et av de fem budene.

15-åringene tror at alt snakket på Gran om nettvett gjør at flere tenker seg om før de legger ut informasjon om seg selv eller andre.

- Jeg har ikke blitt mobbet, men jeg har opplevd at folk legger ut bilder jeg ikke vil skal være der, og bedt dem om å slette dem, sier Gina Andresen.

Sladrer

- Alt for mange legger ut for mye, og tenker ikke over at det de legger ut ofte blir der for alltid, sier Maria Ensrud.

Hun har tre klare råd til andre unge på nett:

- Oppfør deg, begrens deg, og tenk konsekvens.

Elevrådslederen Stian Ramberg forteller at det også er en god kultur blant elevene på Gran om å si i fra.

ALLTID PÅ NETT: Gina Andresen, Eivind Andresen,Stian Ramberg og Maria Ensrud innrømmer at Facebook og andre nettsteder er et stort tema på skolen. Foto: Nils Bjåland

- Vi er flinke til å sladre. Hvis noen ser at en elev blir plaget er det lov å sladre til læreren. Det er ingen som blir sure hvis noen sier fra til en voksen, sier han.

- Som oftest er jo det man legger ut ment å være morsomt: Jeg tror ikke det er så mange som gidder å legge ut ting bare for å være slemme, påpeker Ensrud.

- Hatgruppe

Gran-rektor Hege Marie Blaker har bedt elevene om å si fra hvis de oppdager digital mobbing, enten direkte til læreren eller ved å sende en e-post anonymt til skolen.

- Da en noen elever opprettet en hatgruppe mot en annen elev på Nettby for to år siden, fant vi ut at skolen må ha klare retningslinjer hvis vi skal følge opp dette på en god måte. Jeg tror mye av jobben med å bekjempe mobbing handler om å være sammen med elevene. Da skjønner de at de kan snakke med deg, sier ungdomsskolerektoren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder