GIFTET SEG: Kun et par måneder etter at Khalid Skah vant gull på 10000 meter under OL i Barcelona i 1992, giftet han seg med norske Anne Cecilie Hopstock. Bildet er fra 1998. Foto: ARNLJOT BRINGEDAL

Oslo-politiet får ikke utlevert Khalid Skah

Politiet i Oslo har problemer med å få utlevert og avhørt Khalid Skah. Norge har ikke utleveringsavtale med Marokko.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Norsk politi vil avhøre den norskmarokkanske OL-vinneren etter tiltale for å ha satt sine barn i fare under deres godt og vel to års påtvunget opphold hos ham i Marokko.

Fungerende overbetjent ved Sentrum politistasjon, Kari Rykhus, sier til NTB at Oslo tingrett i mars i år besluttet å begjære Skah, som da hadde status som siktet, pågrepet med tanke på utlevering til Norge.

BAKGRUNN:Skah tiltalt for kidnapping, vold og grove trusler

- Dette har imidlertid ikke latt seg gjøre i og med at han hele tiden har oppholdt seg i Marokko, forteller Rykhus.

Tiltalt

Barnas mor, Anne Cecilie Hopstock (43) anmeldte sommeren 2007 Skah for «å ha satt to norske statsborgere i livsfare». Statsadvokatene i Oslo tok ut tiltale med Khalid Skah 4. juli i år.

Barna kom til Norge og ble gjenforent med sin mor etter en dramatisk flukt fra Marokko i forrige uke. Under flukten søkte de sikkerhet hos den norske ambassadøren i Marokkos hovedstad Rabat.

LES OGSÅ:Støre grep inn for å hjelpe Skahs barn

Diplomatisk nødverge

Ambassadør Bjørn Blokhus sier til NTB at han ikke vil spå hvordan det diplomatiske forhold mellom Marokko og Norge vil utvikle seg etter dette.

Marokkos utenriksdepartement er i harnisk over det de oppfatter som Norges inngripen i et forhold mellom Khalid Skah og hans norskmarokkanske barn på 13 og 16 år. De to oppholdt seg noen døgn fra 19. juli i den norske ambassadørbolig fordi norsk utenrikstjeneste, innbefattet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), oppfattet det som om barna var i en nødvergesituasjon.
Ambassaden var ikke involvert i barnas påfølgende reise tilbake til Norge, opplyser UD.

- Vi har, på flere nivåer, imøtegått den kritikken som marokkanske myndigheter har kommet med overfor oss. Vi har holdt oss til reglene for diplomatisk virksomhet, samtidig som vi har opplyst om situasjonen som de to barna var kommet i, sier Blokhus til NTB.

Lang prosess

Konflikten mellom barnas mor, Anne Cecilie Hopstock (43) og barnas far, Khalid Skah (42) skal ha oppstått rundt juletider 2006. Problemene, som skal ha inkludert både voldsutsagn og innelåsing av barna, førte til at moren reiste hjem til Norge.

Her gikk hun i gang med å forberede barnefordelingssak mot Skah 22. desember 2008 vedtok Oslo tingrett at mor skal ha den daglige omsorg og foreldreansvar for barna, opplyser advokat Marte Svarstad Brodtkorp til NTB.

Denne kjennelsen er ikke rettskraftig, fordi man har ikke klart å få den forkynt for Khalid Skah.

Skah på sin side har gått til marokkansk rett for å få foreldreretten til barna. Ifølge ambassadør Bjørn Blokhus er denne saken ennå ikke kommet for retten i hovedstaden Rabat der Skah nå bor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder