ØKER INNSATSEN: Politimester Anstein Gjengedal i Oslo opplever 70 prosent av alle landets lommetyverier i egen by. Foto: Scanpix

Ferske polititall fra Oslo: Titusener av lommebøker på avveie

Frekke lommetyver sporløst forsvunnet

Også politimesteren utsatt for lommeboktyveri

POLITIHUSET I OSLO (VG Nett) Hver dag robbes 28 personer av lommetyver i hovedstaden.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Stjal og misbrukte bankkort - krevde finnerlønn

Det kom fram under politimester Anstein Gjengedals pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Antall simple tyverier av lommebøker og mobiltelefoner fra personer på offentlig sted øker stadig, og politimesteren er ikke i tvil:

- Dette er ikke tilfeldig, det er en trend. Bak disse frekke tyveriene står internasjonale, organiserte bander, sier han.

Gjengedal er selv et offer for et uoppklart lommetyveri, for to år siden ble han frastjålet lommeboka på toget.

Ble frastjålet penger

- Det skjedde i løpet av få sekunder, og jeg hadde ingen mulighet til å legge merke til hvem som gjorde det. Før jeg rakk å sperre bankkortet hadde tyven handlet for flere tusen kroner i en kiosk, forteller han til VG Nett.

I 2009 ble nesten 10.500 lommetyverier anmeldt. På slutten av 1990-tallet var antallet omtrent 3.000, anslår Gjengedal. Det betyr i snitt 28 tyverier hver eneste dag. Økningen fra 2008 til 2009 ligger på over seks prosent. Nesten ingen av sakene blir oppklart.

- Nesten alle slipper unna, vi står helt uten spor, innrømmer politimesteren.

70 prosent av alle landets

Tallet utgjør over en tidel av alle forbrytelser i Oslo i fjor. Og over 70 prosent av alle landets lommetyverier skjer nettopp i Oslo.

Samtidig har antall tyverier i forbindelse med minibankkort økt med hele 198 prosent.

- Dette må vi gjøre noe med. Vi skal fortsette vår innsats med mer synlig politi og advarselsskilt i forbindelse med minibanker, men må samtidig henstille publikum til å være mer forsiktige. Pass på pinkoden din, og se deg over skulderen, minner han om.

Tett etterretning

Politiet jobber hardt og bredt med kartlegging av de kriminelle bandene.

- Mange blir direkte fotfulgt fra de kommer inn i landet. Det gjøres et godt stykke etterretningsarbeid. Samtidig må vi fortsette med styrket innsats, mener han.

Politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, oppsummerer 2009 som et godt år i forhold til boliginnbrudd, som har en nedgang. Det ble også registrert færre voldssaker i fjor enn året før.

- I tillegg ser vi gode resultater etter forebyggende arbeid blant barn og unge. Dette arbeidet fortsetter i 2010, sier Gjengedal.

Totalt 85.000 saker ble anmeldt i Oslo ifjor. Det er noen flere enn året før.

Vil oppklare mer

Nå har Gjengedal som mål å heve oppklaringsprosenten noe høyere enn årets 20.

- Men med 40.000 saker uten spor er det en utfordring, sier Gjengedal til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder