TYDELIG: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier hennes budskap er helt klart: «Ingen effektivisering og kostnadskutt skal gå på bekostning av helse, miljø og sikkerhet».

TYDELIG: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier hennes budskap er helt klart: «Ingen effektivisering og kostnadskutt skal gå på bekostning av helse, miljø og sikkerhet». Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Hauglie vil gjennomgå sikkerheten på sokkelen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) varsler en ny stortingsmelding om sikkerheten på norsk sokkel etter flere alvorlige hendelser det siste året.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Petroleumstilsynet har også stilt spørsmål om sikkerheten står ved et veiskille, og det er uenighet mellom partene om kostnadskuttene medfører press på sikkerheten, sier Hauglie.

– I denne situasjonen vi er i nå, er det kanskje enda viktigere enn noen gang at partene finner gode løsninger sammen, at de som har skoene på også blir hørt når man skal komme med gode forslag til hvordan man skal kutte kostnadene uten at det går utover sikkerheten, sier Hauglie.

Dette blir den første meldingen om sikkerheten på norsk sokkel siden 2011.

Flere ulykker og nestenulykker

Tall som Stavanger Aftenblad har hentet inn viser at antall saker om ulykker og hendelser på norsk sokkel i politiet øker.

Politiet i Stavanger etterforsker for tiden 13 saker fra sokkelen, ifølge avisen. I tillegg kommer saker som er under etterforskning lenger nord på norsk sokkel.

Hendelsene inkluderer blant annet to gasslekkasjer og en brann på Statoils felt i Nordsjøen i oktober. Senest 22. november oppsto det brann i et maskinrom på en borerigg på Njord-feltet.

Stavanger-politiet vil ikke kommentere sikkerhetssituasjonen offshore, men seksjonsleder Åslaug Høgemark ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Rogaland politidistrikt understreker at politiet tar slike saker alvorlig.

– Vi vurderer hver sak for seg. Vi vurderer alltid sakene ut ifra personskade, død og potensialet i hendelsen, sier hun.

Les også: Brann på borerigg i Norskehavet

Setter ned arbeidsgruppe

Arbeidsminister Anniken Hauglie setter ned en arbeidsgruppe som skal gjennomføre en full gjennomgang av HMS-tilstanden i næringen, skriver departementet i en pressemelding.

Gruppa skal gi en beskrivelse av risikoen og sikkerheten i oljenæringen og se på mulige nye tiltak i en rapport som leveres i oktober neste år.

Gruppa skal ledes av Ole Andreas Engen, professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger. Han har tidligere ledet flere store forskningsprosjekter om risikoregulering av petroleumsvirksomheten, luftfarten og maritim næring.

FFI: Slakter sikkerheten på norske gassanlegg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder