FOR EU: Abid Raja. Foto: Jan Petter Lynau, VG

- Raja bommer på debatten

(VG Nett) Talsmenn fra innvandrermiljøer sier det er skivebom av Abid Q. Raja når han går ut og sier at innvandrere må skjerpe seg.

 • Sun Iren Bjørnås

Artikkelen er over 11 år gammel


Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at en av fire ikke-vestlige innvandrere mottar sosialhjelp, noe som er fem ganger mer enn i befolkningen for øvrig. Venstre-politiker og tidligere advokat Abid Q. Raja gikk i dag ut og sa at innvandrerne selv må ta grep rundt situasjonen.

TETT PÅ NETT:Abid Q. Raja svarer på lesernes spørsmål fredag klokken 14.Send inn dine spørsmål HER!

- Innvandrerne som snylter må ta seg sammen. Noen trenger åpenbart støtte, men jeg nekter å tro at hver fjerde innvandrer virkelig trenger å livnære seg på sosialhjelp, sier Raja til VG Nett.

Dette får blant annet leder for Somalisk nettverk, Bashe Musse, til å reagere.

- For generaliserende

- Abid Raja bommer hvis han mener at innvandrere som gruppe må skjerpe seg. Det virker som han må lese seg opp på det som skjer ute i felten før han slenger ut av seg slike uttalelser. Det finnes også veldig mange ulike grader av sosialmottakere. I familier med mange barn kan både mor og far være i full jobb, men må likevel motta sosialhjelp for å få endene til å møtes hver måned, sier Musse.

- RAJA BOMMER: Leder i Somalisk nettverk, Bashe Musse. Foto: Trond Solberg, VG

Den norsk-pakistanske samfunnsforskeren Atilla Amir Iftikhar sier at Rajas uttalelser er altfor generaliserende. Ifikhar har vokst opp i Stavanger og bor nå i Islamabad.

- Det blir for grovt å sammenligne etniske pakistanere som først og fremst er arbeidsinnvandrere med grupper som har kommet til Norge i nyere tid, som asylsøkere og flyktninger, som kan møte flere problemer, sier Iftikhar.

Han sier at vi også må ta et oppgjør med de forholdene som hindrer integrering og se på den rollen stat og kommune har. Han mener at om innvandrere hele tiden blir fremstilt som sløve og late, vil arbeidsgiverne kunne komme til å tro at det faktisk stemmer

- Innvandrerne må selvfølgelig selv gjøre det de kan for å integreres, ved blant annet å ta aktivt del i arbeidslivet. Og ja, noen kan være late, men sånn er det jo generelt i hele befolkningen. Hvis man generaliserer på denne måten, gjør man ingen en tjeneste, sier Iftikhar.

Les også:Raja: På tide at innvandrerne tar i et tak

- SPENT: Samfunnsforskeren Atilla Amir Iftikhar forteller om en svært spent situasjon i Pakistan. Foto: Privat

- Vil profilere seg selv

Verken Musse eller Iftikhar avviser problemstillingen, men synes ikke dette er måten å gå fram på.

- Her har vi en innvandrerpolitiker som i stedet for å komme med dypere innsikt i problematikken, i stedet spiller på populistiske følelser. Å si at en gruppe mennesker ikke gidder å gjøre noe, hjelper ikke saken, sier Iftikhar.

- Han bruker gamle Frp-argumenter som vi har hørt siden 1980-tallet. Jeg ønsker en konstruktiv debatt, men det skjer ikke på denne måten. Han bør heller komme med noe nytt, noe som kan føre til endring, sier Musse.

Både Iftikhar og Musse stiller spørsmålstegn ved Rajas intensjoner med å gå ut på denne måten, og om han egentlig er mest opptatt av å mele sin egen kake.

- Er han først og fremst opptatt av å profilere seg selv, eller vil han være et forbilde for andre innvandrere, sier Musse.

Avviser

Abid Raja selv avviser at det er snakk om at det er valgkamp.

Han sier også at det er typisk å lete etter alternative årsaker i slike saker og angripe ham, ved å sette spørsmålstegn ved hans motivasjon.

- Det er dessverre ikke jeg som har reist debatten, de nye tallene fra SSB taler for seg. Jeg ønsker en seriøs debatt, sier Raja.

Han oppfordrer minoritetsgruppene til å gripe ballen og diskutere hvorfor det er slik og være løsningsorienterte.

- La oss ta denne debatten nå, for det er bedre at vi tar debatten selv enn at Frp gjør det for oss, sier Raja.

Han sier også at det ikke er snakk om en generalisering.

- Jeg generaliserer ikke, tvert om! Jeg er nyansert og sier at det er sammensatte årsaker og at noen blir diskriminert i arbeidslivet. Problemstillingen har jeg tatt opp i mange artikler tidliger og i boken min, sier Raja.

Les også

 1. Raja: På tide at innvandrerne tar i et tak

  Fem ganger så mange ikke-vestlige innvandrere som i befolkningen ellers får sosialhjelp.

Flere artikler

 1. Raja: På tide at innvandrerne tar i et tak

 2. Ny rapport: Flere får sosialhjelp

 3. Pluss content

  Nå får flere sosialhjelp

 4. Eriksson: For mange innvandrere går på trygd i Norge

 5. - Kadra mistenkeliggjør og stigmatiserer somaliere

Fra andre aviser

 1. Raja: - Innvandrere må skjerpe seg

  Aftenposten
 2. Skaper nye myter

  Fædrelandsvennen
 3. – Frp-lignende regnskap

  Aftenposten
 4. Kampen om innvandrerstemmene

  Aftenposten
 5. Leder: Innvandrere på sosialhjelp

  Fædrelandsvennen
 6. Disse får mest sosialhjelp

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder