FÅR KRITIKK: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Foto: Scanpix

Stempler statsråd som Norges Berlusconi

(VG Nett) Bellonas EU-lobbyist Paal Frisvold mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) er på linje med Italias statsminister Silvio Berlusconi i klimapolitikken.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det melder Teknisk Ukeblad. Det krasse utfallet fra miljøtalsmannen kommer etter at Riis-Johansen i forrige uke vegret seg mot å forplikte seg til å følge EUs ambisiøse klimamål.

- Det er soleklart at Norge må ta over fornybardirektivet som EU nå utarbeider. Dette kommer til å gjelde for EØS-landene. At Terje Riis-Johansen prøver å sno seg unna en garanti om at Norge vil følge EUs målsetting, viser bare at han er den norske utgaven av Berlusconi, sier Frisvold.

Berlusconi truet nylig med å nedlegge veto mot EUs klimapakke.

LES OGSÅ:Berlusconi forsvarer klimaskepsis

Rævdilter

Regjeringen vurderer nå om fornybardirektivet til EU er EØS-relevant, og om det skal innlemmes i norsk rett. Olje- og energiministeren vil imidlertid ikke garantere at Norge vil bli innlemmet i direktivet. Det får Bellonas mann i Brussel til å reagere kraftig.

LES OGSÅ:Sammen skal de løse verdensproblemene

- Helt utrolig. Den norske olje- og energiministeren er en rævdilter sammen med resten av den norske regjeringen i forhold til EUs klimapolitikk. Norge er nest sist av alle landene i Europa i investeringene på fornybar energi. Hvis de tror at Norge kan unngå å ta over EUs direktiver, så tror de på julenissen, sier Frisvold til Teknisk Ukeblad

LES OGSÅ:Klimastrid splitter EU-toppene

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er enig i kritikken fra Paal Frisvold. Han mener at økte investeringer på fornybar energi ikke vil gå ut over konkurranseevnen til industrien i Norge.

- Det er ingen grunn til at Norge ikke skal klare å følge EUs klimamål. Dersom vi ikke gjør det, vil det være en fallitterklæring, sier Stein Lier Hansen.
Statsråden har så langt ikke kommentert det krasse utspillet fra Bellona.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder