BER ELEVNE VARSLE: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV. Foto: Robert S. Eik/VG
BER ELEVNE VARSLE: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV. Foto: Robert S. Eik/VG

Solhjell ber elevene varsle om «prøvejuks»

INNENRIKS

(VG Nett) Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) reagerer kraftig på at skolene i Agderfylkene kan ha gitt elever fritak for å pynte på resultatet av de nasjonale prøvene.

Publisert: Oppdatert: 03.12.08 23:37

Solhjell skrøt av skolene i Agderfylkene da han i november presenterte resultatene av de nasjonale prøvene. Nå viser det seg at skoler i Aust-Agder kan ha pyntet på de nasjonale prøvene ved å gi for mange fritak for å bedre resultatene.

Diskutér denne saken her

I fjor gjorde elevene i Agderfylkene det klart dårligst i lesing på de nasjonale prøvene. I år ligger de på landsgjennomsnittet, skriver Vårt Land.

Samtidig er andelen av elever som har fått fritak fra de nasjonale prøvene doblet fra 3 prosent i fjor til 6 prosent i år. Ved å frita elever med dårligere resultater kan gjennomsnittet for skolen gå opp.

- Noe må gjøres

- Hvis vi kommer dit at man skal begynne å plukke prøver for å konkurrere, så må noe gjøres, sier Solhjell til VG Nett.

- Poenget med prøvene er å finne ut hvordan elevene skal lære mer. Vi må vekk fra den situasjonen at skolene konkurrerer, sier han.

Har du eller noen du kjenner blitt bedt om å holde seg unna skolen under de nasjonale prøvene? Tips VG Netts journalist her!

Han har ingen konkrete tiltak han vil sette inn.

- Det viktigste er å normalisere de nasjonale prøvene. Mediene rangerer skolene, det er det ikke vi som gjør, sier Solhjell.

-Ikke bevisst manipulering

Utdanningsdirektør Karen Junker i Aust-Agder ber nå om at kommunene innskjerper praksis slik at regelverket blir fulgt. Hun tror likevel ikke at kommunene bevisst har manipulert for å få bedre resultater.

- Jeg tror ikke dette er bevisst spekulering fra skolene, men det trykket som kommer med at man blir rangert etter resultater kan ha ført til ubevisst påvirkning, sier Junker til VG Nett.

- De nasjonale prøvene er laget for å være til hjelp for elevene. Nå mister de noe av sin verdi, sier hun.

Skoleledelsen i kommunene i Aust-Agder skal nå videreformidle beskjeden til skolene i sine kommuner.

- Jeg kommer til å ha jevnlig kontakt for å finne ut hvordan dette kan ha skjedd og hindre at det gjentar seg, sier Karen Junker.

- Ber barn trekke seg

Utdanningsforbundet mener nå at de nasjonale prøvene er i ferd med å miste sin legitimitet.

- Ja det gjør de jo. Ikke bare ut i fra resultatene i Agder, men også fordi offentliggjøringen av resultatene skaper en konkurranse mellom skolene, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet, til VG Nett.

Problemstillingen med at svakere elever ikke deltar på prøvene, er ikke ny for henne.

- Jeg har fått henvendelser fra foreldre som synes situasjonen er blitt vanskelig. Barna deres føler at de er med på å trekke skolens resultater ned. Skoler har kommet med henstillinger til foreldre om at deres barn bør finne på noe annet den dagen prøven er. Eller så velger barna selv å ikke delta for å slippe den nederlagsfølelsen det er at skolens resultater blir dårligere på grunn av dem, sier Hjetland.

Bård Vegard Solhjell sier at han har hørt lignende historier.

- Jeg har fått høre lignende påstander, men vi har ikke fått det dokumentert. Hvis dette skjer, er det alvorlig, fastslår ministeren.

Han ber elever og foreldre som kjenner til slike saker, om å ta kontakt med Kunnskapsdepartementet.

- Hvis noen kjenner til at dette skjer så vil jeg veldig gjerne vite det, sier Solhjell.

- Det skal ikke skje! sier han.

Skades av offentliggjøring

Helga Hjetland mener at det er offentliggjøringen av resultatene som har ført til at prøvene mister sin legitimitet.

- Oppfordrer du regjeringen til å stoppe offentliggjøringen?

- Da vil vi bare få til svar at det kan man ikke på grunn av offentlighetsloven. Da er det på tide å enten ta en pause fra prøvene mens man tanker seg om. Eller så må man endre loven, sier Helga Hjetland.

Kunnskapsministeren bekrefter at regjeringen ikke har noen planer om å stoppe offentliggjøringen.

- Vi har ingen planer om å endre dette, sier Solhjell.

Her kan du lese mer om