KRITISK: Venstre-politiker Abid Q. Raja tror Frps asylmottak i Afrika vil tiltrekke seg mengder av fattige, utsultede mennesker. Foto: Scanpix

Venstre-Raja om Frps Afrika-mottak: − Verdens største solidaritetsprosjekt

(VG Nett) Venstre-politiker Abid Q. Raja mener Frps norske asylmottak i Afrika vil være verdens største solidaritetsprosjekt.

Publisert:
Artikkelen er over 13 år gammel


Frps Per-Willy Amundsen foreslår i lørdagens VG å opprette norske asylmottak i Afrika for å møte den økende tilstrømningen av asylsøkere til Norge.

Raja, som er stortingskandidat for Akershus Venstre, mener et asylmottak med norsk standard vil være som et luksushotell å regne i afrikansk målestokk. Han tror dette vil gi konsevenser for norsk innvandringspolitikk som Frp ikke har tenkt på.

- Et norsk asylmottak i for eksempel Tanzania vil tilsvare et trestjerners hotell i Norge. Det vil være et asylmottak med svært høy standard i forhold til landet. Norge vil måtte tilby mat, vann, legehjelp, aircondition, kanskje sikkerhetsvakter, og sikkert TV også. Med et slikt tilbud i landet vil alle som sitter på lokale mottak i Afrika ønske seg til det norske mottaket, sier Raja, som mener at Frps forslag er urealistisk og kun teoretisk interessant.

LES OGSÅ:Høyre slakter Frp-utspill

- Dette blir jo verdens største solidaritetsprosjekt! utbryter politikeren, som er advokat av yrke.

Strøm av fattige

Raja mener at en strøm av fattige mennesker vil kunne dukke opp på de norske mottakene i kjølvannet av opprettelsen av et slikt mottak.

- Utsultede mennesker på dødens rand, som mangler medisiner, vil komme til de norske mottakene. Vi vil få flere titalls millioner asylsøkere. Det vil koste oss hele oljeformuen vår om vi skal ta oss av dette, sier han.

LES OGSÅ:- Urealistisk, sier Stoltenberg

Dermed kan vi bare glemme å få råd til en verdig eldreomsorg her hjemme, ifølge Raja.

Frps forslag har møtt kraftig motstand fra en rekke politiske partier etter at det ble lansert lørdag.

Også på VG Netts debattsider pågår diskusjonen for fullt. Og i en uhøytidelig avstemning på VG Netts sider, støttet 70 prosent av de 9200 som hadde stemt søndag ettermiddag Frps forslag.

- Nesten latterlig

MOT BURKA: Frps innvandringstalsmann Per Willy Amundsen. Foto: Sara Johannessen

Per-Willy Amundsen i Frp sier han ikke er overrasket over at de politiske motstanderne er skeptiske til hans forslag. Han mener likevel at asylmottak i utlandet kan tenkes å bli en realitet i fremtiden, men at det nok trengs en viss modningstid.

Amundsen mener en del av problemstillingen Raja tegner opp rundt å plassere et norsk asylmottak i Afrika er direkte feil. Blant annet vil det ikke være slik at man kan komme på døren til asylmottaket og dermed søke om asyl i Norge.

- Asyl søker du på norsk territorum. Raja reiser en helt uaktuell problemstilling, og dette blir nesten latterlig, sier Amundsen.

Han tror heller ikke «reklameefekten» slike mottak vil ha ved at det viser frem norsk velstand vil være særlig betydelig.

- Mottakene skal ha en nøktern og god standard. Og det er ikke snakk om å plassere dem midt i en fattig landsby, sier Amundsen.

LESERNE DISKUTERER:«Hva er det som er rasistisk med dette forslaget?»

- UNDERLIG: Valgforsker Frank Aarebrot regner med stor lokal pågang til norske asylmottak i afrikanske land. Foto: Hallgeir Vågenes

Valgforsker: - Underlig forslag

Også valgforsker Frank Aarebrot reagerer på at Frp vil kjøpe det han kaller hotell i Afrika.

- Dersom Norge skal tilby slumboere i Nairobi å bo gratis på hotell, regner jeg med ganske stor booking på det hotellet. Det er betydelig mer behagelig å bo på hotell enn i slummen, sier Aarebrot når han først får høre om Frps forslag.

Ikke minst vil det koste AS Norge mye penger, påpeker valgforskeren.

LES OGSÅ:- Regjeringen har mistet kontrollen over asylpolitikken

- Det blir dyrt å opprettholde statsadvokatembete og politietterforskere på afrikansk jord. Dette vil koste norske skattebetalere.

- Eksperimentelt forslag

Aarebrot, som tidligere har vært åpen om sin sympati med Arbeiderpartiet, kaller Frp-utspillet et eksperimentelt forslag. Det går an å fremme motforestillinger mot eksperimentelle forslag, men vi vet ikke noe om eksperimentet, mener han.

- Det spørs om det norske folk er positive til å eksperimentere nå som vi er inne i økonomisk krise. Jeg tror dette er tiden for realistiske forslag, sier Aarebrot.

- Som Ap-mann, vil jeg bare si «kjør på». Men som valgforsker tror jeg ikke dette er et lurt forslag fra Frp, sier han.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no