Demonstrerte for hasj-legalisering i Oslo

INNENRIKS

«Religion er opium, fri hasj» var et av slagordene de 500 demonstrantene brukte for å fremme sin sak om legalisering av marihuana, da de marsjerte i Oslos gater lørdag ettermiddag.

Publisert:

AV: HERMAN LOENNECHEN og OLA HARAM

- Jeg har foreldre som har multippel sklerose, og det hjelper veldig for smertene å røyke marihuana, forteller en av marihuanamarsjens egne vakter, Jan Einar Haugen.

Han var en av de som ledet an demonstrasjonstoget som gikk fra Youngstorget til Kontraskjæret lørdag ettermiddag.

- Flere må stå frem

Torkil Bjørnsson, talsperson fra Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen (NORMAL) har deltatt i marsjen siden 1999 og er fornøyd med hvordan marsjen ble gjennomført.

Tips VG Netts journalist!

- Etter «slaget om slottsparken» i 2000 har politiet oppført seg bra og vi har fått lov til å demonstrere fredelig. Vi hadde også egne vakter som passet på at alt gikk som det skulle.

Han er fornøyd med oppmøte, men legger vekt på viktigheten at flere marihuanarøykere står frem.

VGTV:Demonstrerte for hasj i Oslo

- Du får nok dessverre ikke et komplett bilde av den gjennomsnittlige marihuanabruker ved å se på marsjen. Det er alle typer mennesker som driver med dette, og det er viktig at flere står frem.

Motdemonstrasjon

Ungdomsorganisasjonen Juvente var også tilstede for å holde motdemonstrasjon. Talskvinne Kristina Skoric (18) synes det er viktig å være til stede for å vise at de ikke vil at marihuana skal legaliseres.

- Vi har nok problemer med alkohol i samfunnet, og vi mener at vi ikke trenger enda et legalisert rusmiddel som kan føre med seg mye skade.

Økt bruk

En undersøkelse gjennomført av Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) viser at på landsbasis har andelen som har brukt hasj, økt fra 22 prosent i 1998 til 34 prosent i 2006. I Oslo har det vært en økning fra 35 prosent til 47 prosent i samme periode.

Her kan du lese mer om