SKUFFET: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar etter et møte med kulturministeren i april. Foto: NTB scanpix

Fjerner statlig støtte til Islamsk Råd Norge

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener det ikke er riktig å opprettholde støtten til organisasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Regjeringen mener at tilliten ikke lenger er til stede. Det er vesentlig tvil om Islamsk Råd Norge er i stand til å ivareta sine oppgaver som brobyggerorganisasjon og bidra til samarbeid og styrking av dialog, som det er et stort behov for, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til NRK.

Statsråden sier de 650.000 kronene som opprinnelig var ment for IRN, og som departementet allerede i juni varslet at de ville holde tilbake, nå vil gå til andre dialogprosjekter eller organisasjoner isteden.

Islamsk Råd har fått 1,3 millioner kroner i årlig statsstøtte.

Mye trøbbel

Islamsk Råd har vært under økende press etter mye uenigheter rundt og i rådet det siste året. Bruk av nikab, styretrøbbel, ugyldig oppsigelse av generalsekretæren og underslag har vært blant temaene som har ført til uro

HAR FÅTT NOK: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Mattis Sandblad, VG

Rådet skapte blant annet debatt da de valgte å ansette nikabkledde Leyla Hasic som administrasjonskonsulent. IRN hadde da fått midler av Kulturdepartementet til å øke staben, for å være en brobygger til resten av det norske samfunnet.

Les også: Den største moskeen bryter med Islamsk Råd

Ikke lenger tillit

Statsråden sier i en pressemelding at regjeringen ønsker mer religionsdialog, og heller vil at pengene går til støtte til dialogprosjekter.

I slutten av september ble det dessuten klart at fem organisasjoner melder seg ut fordi de var bekymret for retningen IRN har tatt. Til sammen har de rundt 20.000 medlemmer – om lag en firedel av IRNs totale medlemstall. Forrige måned kunngjorde også Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) at de vurderte å bryte samarbeidet med IRN.

– Når departementet nå anbefaler for Stortinget at IRN ikke lenger skal få statsstøtte, er det fordi tilliten til IRN ikke lenger er til stede. Konfliktene i og rundt IRN får tydelige konsekvenser for organisasjonens evne til å gjøre det de får penger for å gjøre. Trosdialogen er for viktig til at IRN skal få stå i veien, sier Helleland.

I et Facebook-innlegg kommer Venstres Abid Raja med sin støtteerklæring til Hellelands nei til IRN.

‪– Islamsk Råd har seg selv å takke - når de ikke har tatt klare oppfordringer om å kvitte seg med Mehtab Afsar har det kostet hele IRN hele tilliten! At Mehtab Afsar har satt sin person foran IRN bevitner en ekstrem arroganse som er sjeldent å se i offentlige Norge.

VG har forsøkt å komme i kontakt med generalsekretær Mehtab Afsar, som ikke har besvart våre henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder