HØYRE-LINK: Skolepartiet SV har blitt likere skolepartiet Høyre, mener kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV). Foto: FRODE HANSSEN

- Vi har valgt feil

Djupedal innrømmer SV har vært for lite opptatt av kunnskap i skolen

Kunnskapsminister Øystein Djupedal gir seg selv strykkarakter: Han innrømmer at SV ikke har lagt nok vekt på kunnskap i skolen.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- SV har nok til tider tatt litt for lett på dette med kunnskap. Vi har kommet til en kollektiv erkjennelse om at vi har valgt feil ved ikke å stille krav. Barn må lære å lese, erkjenner en ydmyk Djupedal i dette intervjuet med VG.

Selver-kjennelse

I en oppsiktsvekkende selverkjennelse på vegne av SV ser Djupedal nå et helt annen skolepolitisk landskap enn for få år siden.

Han mener de to mest typiske skolepartiene, Høyre og SV, fra hver sin kant har erkjent betydningen av hverandres tidligere merkesaker.

SV og Djupedal har ikke prioritert krav til at elevene tilegner seg kunnskap i norsk, matte og engelsk. Dette fremhever Djupedal nå som det viktigste skolen kan drive med.

Høyre har i flere år prioritert krav til at elevene tilegner seg kunnskap på skolen. Partiet har samtidig tonet ned behovet for heldagsskole som inkluderer fysisk aktivitet, skolemat og leksehjelp.

Nå er situasjonen en annen:

Kunnskapskrav

På sitt siste landsmøte vedtok Høyre å jobbe for en heldagsskole med leksehjelp og fysisk aktivitet som hovedelementer i tillegg til mer tid til matematikk. Partiet vil også ha mer fokus på ernæring.

SV prioriterer nå krav til kunnskap og kartlegging av kunnskap. Slik har det ikke alltid vært.

Landets første kunnskapsminister tar gjerne på seg å analysere Høyres utvikling også.

Veldig like

- Jeg er glad for at Høyre nå har en annen tilnærming og språkbruk om skolepolitikk. Det betyr at det er grunnlag for et bredt skolepolitisk samarbeid i tiden fremover, mener han.

Både leder Helga Hjetland og nestleder Per Aahlin i Utdanningsforbundet støtter Djupedal i synet på at Høyre og SV er blitt veldig like i skolepolitikken. De har opplevd en rekke forskjellige skolestatsråder gjennom sin tid som ledere av lærernes fagforbund.

- Av og til er det vanskelig å se forskjell på tidligere utdanningsminister Kristin Clemet og Øystein Djupedal, sier Per Aahlin til VG.

- SV og Djupedal har til og med sluttet å snakke om skolemat, konstaterer Helga Hjetland.

Leder av Stortingets utdanningskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), synes det er vitner om selvinnsikt at Djupedal erkjenner feil.

Gir SV skryt

- Det er bra at han har innsett at SV har vært på feil planet i skolepolitikken. Men det bør også føre til at han går i seg selv og tar et oppgjør med sine tidligere uttalelser om Høyres prioritering av kunnskap, sier Eriksen Søreide til VG.

Hun sier hun ser at Djupedal snakker mye om kunnskap.

- Det har vel vært et skifte i både SV og i opinionen fra fokus på trivsel til fokus på kunnskap, sier Eriksen Søreide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder