Nye forskerfunn i døds-virus

TROMSØ (VG) Ny kunnskap om spanskesykeviruset fra 1918 gjør det nå lettere å oppspore og overvåke fremtidige fuglevirus som kan smitte mennesker.

Birgit Brøndbo
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

På kirkegården i Longyearbyen fikk professor Kirsty Duncan lov til å åpne gravene til seks norske gruvearbeidere som døde av spanskesyken i 1918.

Men likene lå over laget med permafrost og hadde gått i oppløsning, så forskerne fant ikke materialet de trengte. Det gjorde de derimot i USA og Alaska.

Etter inngående studier av disse restene av 1918-viruset har National Institute for Medical Reserch (NIMR) i London nå publisert sine konklusjoner i tidsskriftet Science:

Selv om fuglevirus vanligvis ikke infiserer mennesker, var det ifølge forskerne trolig nettopp det som skjedde i 1918.

De har funnet ut at bare små strukturendringer skulle til for at viruset kunne binde seg til både menneskeceller og fugleceller.

Dette kan åpne muligheten for at viruset gikk fra fugler til mennesker.

Forskerne brukte såkalt røntgenkrystallografi for å kartlegge 1918-virusets hemagglutinin (HA).

Dette er en pigg på virusets overflate som gjør at det kan feste seg til celler i luftveiene og dermed angripe menneskekroppen.

Letter overvåking

Den nye kunnskapen om 1918-virusets struktur gjør det lettere å spore og overvåke endringer i fremtidige influensavirus:

- Hvis det dukker opp et fuglevirus som ligner 1918-viruset, vet vi at det utgjør en potensiell trussel for menneskene.

Og da kan vi overvåke viruset på en bedre måte, uttaler forskningsleder sir John Skehel til BBC.

Men forskerne kan ikke forutsi hvilken form fremtidige virusversjoner får. De kan heller ikke hindre dem i å formere seg eller krysse mellom artene.

Forskningen får ingen umiddelbar effekt på situasjonen i Asia, der 18 mennesker den siste tiden har dødd av fuglevirus.

Det nye Asia-viruset er nemlig svært forskjellig fra 1918-viruset.

- Det neste steget blir trolig å analysere Asia-viruset på samme måte som 1918-viruset, antar professor ved Influensasenteret på Universitetet i Bergen Lars Haaheim.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder