TILTALT FOR RASISME: Vigrid-leder Tore Tvedt (t.v.) møtte i dag i retten sammen med sin advokat John Christian Elden. Foto: VG Nett
TILTALT FOR RASISME: Vigrid-leder Tore Tvedt (t.v.) møtte i dag i retten sammen med sin advokat John Christian Elden. Foto: VG Nett

Tore Tvedt tiltalt for jødehets: - Vil ha alle jøder ut av Norge

Publisert: Oppdatert: 12.10.06 12:44

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

HOKKSUND (VG Nett) Vigrid-leder Tore Wilhelm Tvedt (63) nekter straffskyld for tiltalen om jødehets, men sier likevel at han ønsker jødene ut av Norge.

Tvedt hevdet i retten at foreningen «Hjelp jødene hjem» står for den samme politikken som han.

- Jeg ønsker å få dem ut av alle land, og få de tilbake til sitt hjemland De kan ta et charterfly eller luksusskip, sa Tvedt i retten torsdag.

- Hvis de ikke vil dra da, spurte tingrettsdommer Erik Bredo Lund.

- Da kan man gi dem en million på kjøpet så drar de nok, svarte Tvedt, og la til:

- Det gjelder forresten ikke bare jødene, men alle av ikke-nordisk opprinnelse.

Tiltalt for jødehets

Den 63 år gamle mannen er

tiltalt for brudd på straffelovens bestemmelser om rasehets etter uttalelser han ga i VG i juni 2003.

- Vi ønsker å ta makten i samfunnet, renske ut jødene og sende innvandrerne ut av landet. Jødene er hovedfienden, de har drept vårt folk, de er ondskapsfulle mordere. De er ikke mennesker, de er parasitter som skal renskes ut, sa Tvedt ifølge artikkelen.

I dag startet saken mot han i Eiker, Modum og Sigdal tingrett i Hokksund.

Nekter straffeskyld

I retten hevdet Tvedt at han var feilsitert og at flere uttalelser i artikkelen var tatt ut av sin sammenheng. Han nekter straffskyld etter tiltalen. Da han leste intervjuet reagerte han imidlertid ikke nevneverdig.

- Jeg ser på media som en del av propagandamaskineriet, sa Tvedt.

Han oppga sitt yrke til være «gode» som betyr norrøn prest, på spørsmål fra dommeren. Inntekt og formue ble imidlertid oppgitt til å være null, noe som fikk dommeren til å lure på hva han levde av.

- Jeg bor stort sett gratis. Jeg driver som privatsjåfør for en som har mistet lapppen.

- Klær og mat da? spurte dommer Lund.

- Odin og hans hjelpere skaffer klær og mat, svarte Tvedt

Det mosaiske trossamfunn og Antirasistisk Senter anmeldte uttalelsene, men politiet i Oslo fant ikke grunnlag for straffeforfølgelse av Tvedt. Anmelderne klaget over henvendelsen og derfor vurderte Riksadvokaten saken på nytt. Da ble det beordret påtale i saken.

Vil ta makten

Blant uttalelsene som Tvedt mente var riktig er at Vigrid ønsker å ta makten i samfunnet.

- Det er det ingen tvil om. At det nordiske folk skal styre er hele utgangspunktet for vår virksomhet, sa Tvedt.

Han nekter imidlertid å vedkjenne seg uttalelsene om at jødene skal renskes ut.

- Det har jeg aldri sagt. Det er det jeg kaller et nynorsk ord og det får VG stå for selv, sa Tvedt, og hevdet at han i tilfelle ville brukt ordet «utrydde».

- Ikke mennesker

At jødene ikke er mennesker, mente Tvedt var en uproblemtisk uttalelse.

- Du er heller ikke et menneske, sa han til tingrettsdommer Erik Bredo Lund.

- Ikke det? spurte dommeren noe forundret.

Tvedt la deretter ut om seder og skikker som ble praktisert for 3000 år siden. Først etter en seremoni kalt «skiri» skal man ha fått rett til å kalle seg menneske.

- Vi i Vigrid har gjeninnført denne seremonien, og tatt den opprinnelige bruken av menneske tilbake, forklarte Tvedt.

Når det var snakk om jødene som parasitter hevder Tvedt at VG-journalistene har blandet det sammen med en diskusjon om bendelormer som oppstod på et senere tidspunkt.

- Ikke feilsitert

VG-journalist Marius Tetlie avviste i retten at Tvedt på noen måte er feilsitert.

- Hvorfor er du så sikker, spurte aktor Johan Kristian Øydegard.

- Så sterke sitater kan ikke gjengis galt, svarte Tetlie.

Journalisten viste blant annet til at det var tre VG-medarbeidere på jobben, to journalister og en fotograf, og alle var samstemte om hva som ble sagt. Notatene til de to journalistene var også samfallende.

- Det som står i artikkelen er gjengitt riktig, slo Tetlie fast.

Advokat John Christian Elden, som forsvarer Tvedt, mener det er et viktig poeng at Vigrid-lederen aldri ble forelagt intervjuet før det ble trykket, og på den måten ikke fikk kontrollert sine egne sitater.

- I situasjoner hvor utsagn kan være i nærheten av straffbare bør redaktøren forsikre seg om at kilden er korrekt gjengitt, mener Elden.

- Politiets fotsoldater

Vigrid-lederen har imidlertid aldri kontaktet VG-ledelsen eller journalistene som skrev saken, og hevdet at noe er uriktig gjengitt.

- Han har ikke uttrykt noen betenkeligheter med oppslaget. Tvert imot var han tilfreds da jeg snakket med ham på et senere tidspunkt, sier Tetlie.

Innvendingene fra Tvedt ble først fremsatt under hans forklaring i retten torsdag - over tre år etter at artikkelen stod på trykk. Selv hevder den tidligere karateinstruktøren at det skyldes at han ikke bryr seg om hva pressen skriver.

- De er politiets fotsoldater, mener Tvedt.

Vigrid-lederen er straffedømt flere ganger, og har et svært anstrengt forhold til politiet.

PS! Tvedt lot seg både intervjue og fotografere av journalistene som fulgte rettssaken torsdag. Han nektet imidlertid flere ganger å snakke med journalisten fra medlemsbladet til Det Mosaiske Trossamfund, fordi reporteren er jøde.