VERSTING: Kjøttnæringen forårsaker mer klimagassutslipp enn hele verdens transportnæring til sammen. Foto: Scanpix

- Kjøtt verre enn bilkjøring

(VG Nett) Produksjon av kjøtt forurenser mer enn hele verdens transportnæring til sammen.

  • Morten Ulekleiv

Artikkelen er over 13 år gammel

- Kjøttproduksjon er dessverre en av de verste klimasynderne i verden. Faktisk står de bak 18 prosent av verdens klimagassutslipp. Det er mer enn utslippene fra hele transportsektoren til sammen, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag.

Verdens forbruk av kjøtt fører altså til mer klimautslipp enn alle biler, fly, vogntog, trailere, busser og andre transportmidler i verden.

I VG Netts Klimatest kan du se hvor mye utslipp av klimagasser dine matvaner bidrar til. I tillegg kan du forplikte deg til å redusere dine utslipp ved å avgi et klimaløfte. Ta testen her.

MILJØLEDER: Tone Granaas, leder i Grønn Hverdag, håper at alle VG Netts lesere vil forplikte seg til å redusere sine klimagassutslipp i Klimatesten. Foto: Grønn Hverdag


En viktig grunn til at utslipp fra kjøttproduksjon er høye på verdensbasis, er avskoging.

Les også:Derfor nekter Jens å ta Klimatesten

- Skog hogges ned for å gi beitemark til dyr og for å dyrke for. Når man hogger skog uten å plante ny, frigis det store mengder CO2, sier Granaas.

I Norge står landbruket for ni prosent av klimagassutslippene mens veitrafikken står for 18 prosent, ifølge Statens forurensingstilsyn.

Kjøttforbruk øker kraftig

- Gjennomsnittsnordmannen spiser hvert år mer enn 70 kilo kjøtt. Det er 17 kilo mer enn i 1989. Vårt mål er ikke at alle skal bli vegetarianere, men dersom vi alle kutter ut et kjøttmåltid eller to i uka, hjelper det mye, sier Granaas.

Du kan også redusere dine klimagassutslipp ved å erstatte kjøtt fra sau og storfe med kjøtt fra kylling eller svin.

Leserblogg:

CO2-katastrofen - en vedtatt sannhet?

- Kylling og svin gir lavere utslipp, sier lederen for Grønn Hverdag.

Trenger du tips til hvordan du kan lage gode middagsretter uten kjøtt? Finn inspirasjon til vegetarretter i

VG Netts matguide.

Les også:

Lær å lage laks med pasta i Sjuves kjøkken.

Her er mer informasjon fra Grønn Hverdag om hva du kan gjøre for å redusere klimautslippene ditt kosthold fører til:

Reduser mengden:
Det er ikke nødvendig med en total omveltning av dietten for å spise mer miljøvennlig. Hvis mengden kjøtt på tallerkene blir redusert til 70 prosent av det man vanligvis spiser, har du redusert utslippene med 30 prosent. Smakssterkt kjøtt som pepperoni, spekeskinker, chorizo og annen spekemat gjør samme nytten som biff, uten at du har behov for 200 gram per porsjon.

Bytt til viltkjøtt:
Elg, rein, hjort og andre dyr som alltid går ute og spiser det som finnes i skog og på vidder er et miljøvennlig alternativ.

Spis fisk:
Fisk generelt, og skalldyr og fisk lavt i næringskjeden (makrell og sild) spesielt, er mer klimavennlig enn kjøtt.

Spis flere kjøttfrie måltider:
Bønner er en viktig proteinkilde og et godt substitutt for kjøtt. Soltørkede tomater, marinerte artisjokker, oliven, m.m. fungerer bra som erstatning for kjøtt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder