Vil stoppe hyttebygging på Hankø

KLAGER: Ari Behn og prinsesse Märtha er to av 300 beboere på Hankø i Fredrikstad som er imot utbygging av 50 sjøboder. Her på vei til Bloksberg med Maud Angelica 25. april i år. Foto: Are Mathisen

Märtha og Ari i protestaksjon

Prinsesse Märtha Louise deltar aktivt i protestene mot et hytteprosjekt på Hankø. Den kongelige underskrift mot planene, utløser nå sterk strid.

 • Anders Kemp
 • Rune Skogseth
 • Sven Arne Buggeland

Artikkelen er over 15 år gammel

Statsviter Carl-Erik Grimstad mener prinsessen bryter en uskreven regel om at kongelige skal unngå å gripe inn i politiske prosesser.

- Det er uttrykk for en oppfatning av kongehusets rolle som vi må tilbake til før 1905 for å oppleve maken til, sier Slottets tidligere soussjef.

Prinsessen og Ari Behn er blant de 300 som har skrevet under på klagebrevet mot hytteutbygging på Hankø, der paret har landstedet Bloksberg.

Underskriftene mot forslaget til reguleringsplan for Hankø Brygge ble i går overlevert Fredrikstad kommune. Prosjektet omfatter 50 fritidsboliger.

- Bruker sin status

Aksjonsledelsen gir uttrykk for at prinsesse Märtha Louise ikke ønsker særskilt oppmerksomhet rundt sitt engasjement mot utbyggingen.

- Märtha Louise legger vekt på at hun og Ari Behn har skrevet under som to av over 300 beboere i området, sier aksjonsleder Håkon Fensbakk.

Parets nære venn, filmregissør Harald Zwart, er en annen kjendis med sommerhus på Hankø som går imot planene om sjøboder i strandkanten.

- Er prinsessens støtte verdifull?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg håper ikke at kommunens saksbehandlere vektlegger enkeltpersoner til fordel for noen av partene, sier Zwart. Statsviter Carl-Erik Grimstad mener at prinsessen og Behn forsøker å påvirke en kommunal utbyggingssak der de åpenbart har private interesser:

- Dette kan ikke oppfattes som annet enn at de bruker sin offentlige status i en prosess hvor kommunens valgte organer har avgjørelsesmyndighet.

Han mener at det prominente paret stiller seg midt i skuddlinjen i hva han tror kan bli en meget betent utbyggingssak i Fredrikstad.

- Det er vanskelig å komme bort fra at dette har noe med kongefamiliens troverdighet å gjøre, sier statsviteren og skribenten Carl-Erik Grimstad.

- Partsinnlegg

Professor i statsvitenskap Trond Nordby mener at prinsessen ved å delta i en underskriftsaksjon tar enda et skritt bort fra sin kongelige posisjon.

- Märtha Louse gjør seg til representant for en part i en politisk aksjon, sier professoren, som aldri har lagt skjul på at han er republikaner.

Nordby påpeker at kronprins Haakon har uttrykt politiske holdninger, blant annet om rasisme og ved å vise seg i en bar for lesbiske.

- Men dette er mye mer av et partsinnlegg, og derfor et skritt videre, sier professor Nordby om prinsesse Märtha Louises engasjement.

Han mener bare det ville vært greit for Märtha Louise å skrive under på klagebrevet, om hun først hadde gitt avkall på sine kongelige fordeler:

- Er hun konsekvent, lever som vanlig borger og tar prinsessetittelen bort fra firmanavnet, kan ingen kritisere henne for å delta i en underskriftkampanje.

- Rett til å bli hørt

Jusprofessor Carl August Fleischer synes det er helt greit at prinsessen deltar i en aksjon sammen med andre berørte grunneiere og beboere.

- Prinsessen må som enhver annen kunne beskytte sin eiendomsrett og gi uttrykk for sin mening om fremtidens miljø på Hankø, sier Fleischer.

Han sier at plan- og bygningsloven legger opp til at myndighetene skal ha et aktivt samarbeid med berørte parter før utbyggingsvedtak fattes.

- Akkurat som prinsessen ikke skal ha privilegier, som å bygge innenfor markagrensen, har hun rett til å bli hørt på lik linje med andre.

- Vil ikke påvirke

Professor i offentlig rett, Eivind Smith, legger vekt på at prinsesse Märtha Louise ikke lenger har privilegier og en sterk kongelig posisjon.

- Hun står i periferien og har større spillerom enn sin far og bror til å være aktiv og delta i fellesaksjoner i lokalmiljøet, sier Smith.

Professoren mener at Märtha Louise står langt utenfor den kongelige krets der spesiell varsomhet og nøytralitet med rette kan forventes.

Ordfører Ole Haabeth (Ap) i Fredrikstad mener at prinsessen og Ari Behns underskrifter ikke vil påvirke den kommunale saksbehandlingen.

SIGNERTE: Her er protestbrevet som prinsesse Märtha og Ari Behn har underskrevet og sendt til Fredrikstad kommune. Foto: Linn Olsen

Les også

 1. - Prinsessen taus etter nabovarsel

  Arkitekten som har tegnet fritidsboligene på Hankø, beklager at prinsessen ikke tidligere har fremmet sine innvendinger…

Mer om

 1. Prinsesse Märtha Louise

Flere artikler

 1. Märtha en belastning for kongehuset

 2. Hyttebråk i fjæra

 3. Her kan du be Märtha og Ari over på kaffe

 4. Avlyser «Føling i fjæra»

 5. Prinsesse Märtha: – Vil savne denne utsikten

Fra andre aviser

 1. Protest fra Märtha og Ari

  Aftenposten
 2. Prinsesse Märtha i hytteprotest på Hankø

  Fædrelandsvennen
 3. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal skilles

  Aftenposten
 4. Prinsesse Märtha fikk en datter

  Aftenposten
 5. - Fredelig fødsel

  Aftenposten
 6. Stopper fylling i fjæra

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder