MÅTTE SVARE: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) svarer på spørsmål fra pressen om returer til Afghanistan i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Listhaug om returstans til Afghanistan: – Jeg advarer på det sterkeste

Stans av returer til Afghanistan kan føre til at Norge blir «en frihavn i Europa for afghanske borgere», mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

Den kraftige advarselen kom fra statsråden onsdag formiddag. Sammen med kollega og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er hun hasteinnkalt til Stortinget for å snakke om sikkerheten i Afghanistan.

En samlet opposisjon, fra Rødt til Venstre, krever at de to statsrådene svarer om Afghanistan-returene. Tirsdag ble det vedtatt at et forslag om å stanse alle returene skal hastebehandles i løpet av en ukes tid.

– Jeg vil på det sterkeste advare mot å stanse alle returene til Afghanistan, er Listhaugs klare budskap.

Det har i høst stormet rundt Norges returer av unge afghanere til det krigsherjede landet. SV, MDG og Rødt har derfor foreslått å stanse returene.

– Dersom dette forslaget blir vedtatt og alle returer til Afghanistan stanses, vil Norge kunne fremstå som det mest liberale landet i Europa og kunne bli svært attraktivt for afghanske asylsøkere, sier Listhaug til VG.

Listhaug mener en returstans kan føre til flere asylsøkere kommer til Norge og at «Norge kan fremstå som en frihavn i Europa for afghanske borgere».

– Vi kjenner ikke til at noe annet europeisk land vurderer å stanse returene til Afghanistan, ikke engang Sverige, sier Listhaug til VG.

Se deler av innlegget hennes i Stortinget her:

SV: – Ikke bidratt til å få fakta på bordet

SVs Karin Andersen sier hun i Listhaugs redegjørelse savnet mer info om hvordan utlendingsmyndighetene vurderer sikkerheten i Afghanistan.

– Innvandrings- og integreringsministeren har ikke bidratt til å få fakta på bordet i dag. Det har utenriksministeren. Listhaug burde i det minste gått gjennom de landrapportene som viser hvor alvorlig kritisk situasjonen i Afghanistan er, sier Karin Andersen (SV).

- Utenriksministeren var ærlig nok å si at det var stor utrygghet i sikkerhetssituasjonen i ulike deler av landet, sier KrFs innvandringspolitiske talsperson Torhild Bransdal til VG.

Det er UDI, som basert på rapporter fra Landinfo, avgjør om Afghanistan er trygt å returnere til. Begge ligger under Justisdepartementet og Sylvi Listhaug.

Listhaug: – Leser ikke rapportene personlig fra dag til dag

– Har sikkerhetssituasjonen i Afghanistan blitt verre de siste årene?

– Det har nå utenriksministeren redegjort for, så det spørsmålet må du rette til henne, sier Sylvi Listhaug til VG.

– Kan ikke du som ansvarlig statsråd for UDI og Landinfo si om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har blitt verre?

– Jeg mener det er opp til utlendingsmyndighetene å vurdere disse spørsmålene også vil utenriksministerens redegjørelse vise det.

– Hvordan har Landinfo vurdert situasjonen, har det blitt verre?

– Det vil de rapportene vise. Jeg sitter ikke og leser Landinfo-rapportene personlig fra dag til dag. Men jeg har tiltro til at de som skal gjøre et og skal gjøre disse vurderingene, gjør en grundig og god jobb med det, sier Listhaug.

Dette sa utenriksministeren til Stortinget:

Forvirret? Dette er saken:

• I løpet av høsten fyller hele 130 enslige mindreårige asylsøkere 18 år – og da har UDI vedtatt at de må ut.

• SV, MDG og Rødt har foreslått en stans i returene helt til sikkerheten rundt Afghanistan-returene er avklart. Men det tar tid, fordi saken må gjennom en tidkrevende behandling i Stortinget.

• Derfor har SV også fremmet forslag om en akutt stans i returene, som det trolig skal stemmes over i neste uke. De er avhengig av Ap og Sp for flertall.

• UDI-direktør Frode Forfang mener at det ikke er sikkerheten i Afghanistan det er uenighet om, men terskelen for å få asyl i Norge.

Bare to av 34 provinser er utrygge

UDI regner bare to av Afghanistans 34 provinser som så farlige at ingen kan returneres dit uansett. De to er Nangarhar i øst (hvor IS har fått fotfeste) og Helmand i sør:

Listhaug problematiserete i Stortinget om politikerne skal begynne å overstyre fagmyndighetene på hvilke land som er trygge eller utrygge.

Hun ba Stortinget stemme imot forslaget om å stanse returene til Afghanistan.

Mer om

 1. Mindreårige asylsøkere
 2. Afghanistan
 3. Innvandring
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Krever at Listhaug og Søreide svarer om Afghanistan-returene

 2. Sp sier nei til akutt stans i Afghanistan-returene

 3. Søreide: Forskjell på sikkerhet for nordmenn og afghanere i Afghanistan

 4. Ny UDI-vurdering: Derfor er ikke Afghanistan utrygt

 5. SV foreslår akutt stans i returene til Afghanistan

Fra andre aviser

 1. Statsråder må svare Stortinget om Afghanistan-returer

  Aftenposten
 2. Ap fikk flertall for forslag om å vurdere asylsaker fra unge afghanere på nytt. Nederlag for Listhaug og Regjeringen

  Fædrelandsvennen
 3. Ap fikk flertall for forslag om å vurdere asylsaker fra unge afghanere på nytt. Nederlag for Listhaug og Regjeringen.

  Aftenposten
 4. Oktoberbarna

  Fædrelandsvennen
 5. Listhaug «advarer på det sterkeste» mot stans i asylreturer til Afghanistan

  Aftenposten
 6. Retur av asylsøkere og enslige mindreårige: Hele Afghanistan er ikke utrygt for alle

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no