Knekkes av arveavgift

Foreldreløse Hilde (18) kjemper for barndomshjemmet

Seksten år gammel mistet Hilde Eriksen (18) begge foreldrene sine. Det eneste hun arvet etter dem var barndomshjemmet. Nå må hun kanskje selge huset for å få råd til å betale arveavgiften.

- Pappas høyeste ønske var at jeg skulle klare å beholde huset, derfor vil jeg prøve til siste slutt, sier Hilde Eriksen.

Gjennom advokaten sin søker hun nå om å få slippe å betale avgiften.

Huset står i et byggefelt på Bekkestua i Bærum. Ifølge en takstvurdering som ble gjort av huset i fjor, er det verdt 1,5 millioner kroner.

Dermed blir arveavgiften 120 000 kroner.

Fordi hun går på skole, og må leve av 11 000 kroner i måneden, har hun ikke råd til å låne pengene til å betale avgiften med.

Seks år

Hilde Eriksen har enda seks års utdannelse foran seg, før hun begynner å tjene penger.

Foreldrene hennes døde med tre års mellomrom.

Like før jul i 1993 døde moren Torunn Elisabeth Eriksen, 56 år gammel. Etter lang tids sykeleie døde også faren Odd Jan Eriksen i august i 1996.

Begge foreldrene var hardt rammet av astma.

Seksten år gammel måtte hun begynne å klare seg på egen hånd i livet.

- Før pappa døde, hadde han satt meg inn i alle praktiske ting som hadde med økonomi å gjøre, så det greide jeg godt å ta meg av, sier hun.

- Men det er mange problemer jeg ikke tenkte på før, som plutselig dukker opp, sier hun.

- For eksempel når vaskemaskinen har tettet seg, da tenker jeg at dette hadde pappa fikset på to minutter, mens jeg er nødt til å ringe til en elektriker, sier Hilde Eriksen.

- Savner dem

- Jeg savner dem skikkelig mye. Jeg er nødt til å ha ting å drive med hele tiden - for hvis jeg setter meg ned, begynner jeg å tenke på at de er borte, sier hun stille. Men hun synes ikke synd på seg selv.

- Jeg prøver å se på det som en lærdom, jeg er ung og har hele livet foran meg. Jeg må komme videre, sier hun.

Etter foreldrenes død fikk hun oppnevnt to venner av foreldrene som verger. I tillegg har hun skrevet under på en avtale med barnevernet, om at de har ansvar for henne til hun er 20. Få slektninger bor i nærheten, men i høst flyttet en venn av faren inn i hybelen i huset.

- Det er godt å ha en voksenperson som kan passe på meg. Selv om jeg er veldig selvstendig, er det greit å få et spark i rumpa til å gjøre lekser og vaske huset, smiler hun.

Hjelper

Farens venn hjelper også til med vedlikehold av huset, som er fra 1978.

- Hver måned sparer jeg 500 kroner så har jeg litt å gå på hvis det kommer på vedlikeholdsarbeid, sier 16-åringen.

I desember for to år siden ble det brann i oljefyren, og det tok hardt på økonomien.

Fordi foreldrene var uføretrygde arvet ikke Hilde Eriksen mer en 30 000 kroner i tillegg til huset. Da farens begravelse var betalt, hadde hun 10 000 kroner igjen, langt fra nok til å betale arveavgiften på 120 000 kroner.

Ifølge Jan Magnus i Skattedirektoratet kan det bli vanskelig å få fritak fra arveavgiften.

- Vi må vurdere om det er riktig at staten skal gi kreditt til en person som sitter på en diger enebolig, sier Magnus.

Men Magnus ser det som svært sannsynlig at Hilde Eriksen kan få en utsettelse av betalingen til hun kommer i lønnet arbeid.

Morarente

I de årene innbetalingen blir utsatt, blir det normalt påregnet morarente på 12 prosent pr. år.

Det betyr at kravet fra staten kommer til å være nærmere 240 000 kroner når Hilde Eriksen er ferdig med utdannelsen sin.

- Jeg føler at jeg har møtt veggen. Jeg er i en helt umulig situasjon, sier Hilde Eriksen.

- Men jeg selger ikke barndomshjemmet mitt, denne eiendommen har vært i familien siden oldemoren min flyttet hit, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder