Angrep politihund: Video delt på sosiale medier

Da politiet skulle stoppe et slagsmål i Oslo sentrum, ble de selv angrepet. Flere ungdommer ble arrestert, og en ble pågrepet for å ha sparket en politihund. En video av pågripelsen har blitt hyppig delt på sosiale medier i ettertid.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Videoen, som har fått bred eksponering på Snapchat og andre sosiale medier det siste døgnet, viser at politiets hundefører beveger seg mot en mann som står med hendene hevet og rygger bakover. På videoene ser man videre at det er politimannen som sparker mannen i mageregionen først. Mannen sparker deretter til politihunden med risten.

Politiinspektør i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, bekrefter at mannen som sparket politihunden ble pågrepet i etterkant av hendelsen.

– Dytt med foten

– En av personene ble oppfattet som mer aggressiv enn de andre, og ble gjentatte ganger bedt om å fjerne seg. Da vedkommende ikke etterkom dette, valgte hundeføreren derfor å dytte vedkommende bakover med den ene foten for å markere at han skulle gå fra stedet, forklarer Fredriksen til VG.

– På videoen ser man vel tydelig at politimannen sparker mannen først, men du kaller det et dytt bakover med den ene foten?

– Det kommer an på øynene som ser, det. Politimannen har en bevegelse som går helt frem med sålen først for å «trøkke» mannen unna. Det er ikke et spark som er egnet til å skade. Hvis intensjonen hadde vært å skade mannen, ville man sett et helt annet type spark. Problemet med det utdraget er at det nesten er et stillbilde i en stor, krevende situasjon, sier Fredriksen om videoen tirsdag.

Han opplyser at vedkommende hadde fått seks til sju muligheter til å fjerne seg fra stedet.

– Er politiet her sikre på at man håndterte situasjonen rett?

– Vi har vurdert situasjonen og vi står for vår tolkning. Vi har hele bildet på situasjonen. Her står politiet i en ganske krevende situasjon. Med tanke på hvilke maktmidler politiet har, så er det utvist stor toleranse og masse klokskap i situasjonen så den ikke skulle eskalere, som noen håpet, sier Fredriksen.

Saken er under etterforskning og fem personer ble innbrakt etter hendelsen.

– Jeg sparket i selvforsvar

Mannen som sparket etter politihunden tok kontakt med VG etter at videoen ble publisert. Han er i 20-årene, og forteller at han var i Oslo sammen med en gruppe musikere da han kom forbi slagsmålet.

Mannen, som ikke er fra Oslo, forteller at han opplevde hendelsen på en helt annen måte enn slik politiet fremstiller den.

– Vi deltok ikke i slagsmålet. Jeg sto og filmet det som skjedde, og jeg oppførte meg ikke truende eller upassende. Politiet spurte meg hva jeg drev meg og ba meg trekke meg tilbake. Noe jeg gjorde:

– Jeg filmet med den ene hånden mens jeg trakk meg bakover. Så sparket plutselig politimannen meg i magen. Det gjorde veldig vondt. Da sparket jeg hunden tilbake i ren affekt. Det var selvforsvar, forteller han til VG.

Mannen forteller at han fikk sjokk da politimannen sparket etter ham.

– Jeg skjønte det ikke. Jeg trodde politimannen skulle beskytte meg, men så sparket han meg, sier han til VG.

les også

Flere slagsmål i Oslo – politiet angrepet

100 ungdommer i masseslagsmål

Johan Fredriksen i politiet beskriver hendelsesforløpet som uoversiktlig for mannskapene på stedet, og sier det var derfor hundeføreren ble innkalt.

– Det var anslagsvis samlet over 100 ungdommer på stedet, flere av disse var åpenbart ruset, og det var tilløp til slåssing og ordensforstyrrelser på stedet. Politiet opplevde at flere av disse personene hadde en truende og aggressiv atferd, og at de forsøkte å presse politiet vekk, sier Fredriksen.

les også

Biler trolig antent på lagringstomt i Oslo

– Dette er et lempelig middel sett i forhold til maktmidler som for eksempel bruk av hund, pepperspray eller kølle. I forhold til kompleksiteten i oppdraget og faren for å eskalere situasjonen ytterligere, mener vi at hendelsen ble løst med minst mulig bruk av makt, sier han.

Et angrep på en politihund er å anse som angrep på en offentlig tjenesteperson, sier han.

– Krevende å være politi på nattevakt i helgene

Det var flere slagsmål i Oslo sentrum lørdag natt, og også flere tilfeller der ungdommer gikk til angrep på politiet.

– Vi fikk melding om at flere sloss, og kom til stedet med et par patruljer. Da gikk de til angrep på politiet, så vi måtte sende enda flere patruljer. Mange var ruset og beruset. En politihund ble sparket og flere polititjenestemenn ble forulempet, sa operasjonsleder Gjermund Stokkli til VG natt til søndag.

les også

Tenåringsjente påkjørt av bil – fløy flere meter opp i luften

Også i Stenersgata var det sammenstøt som endte med voldelige reaksjoner mot politiet. Patruljen som ankom stedet måtte be om bistand fra andre patruljer for å få kontroll over de fire-fem som sloss.

– Når politiet ankommer snur aggresjonen i retning politiet, og det er en krevende situasjon å håndtere, sier politiinspektør Johan Fredriksen til VG.

Ved hendelsen i Storgata ble én person pågrepet for vold mot en politihund og fire ble innbrakt for ordensforstyrrelser og forulemping av offentlig tjenestemann. Også der ble mange bortvist fra stedet.

– Det er absolutt krevende å være politi i Oslos gater på nattevakt i helgene, og en del av disse utfordringene skulle vi vært foruten, sier Fredriksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder