Rett i ny lederstrid

INNENRIKS

STEINKJER (VG) Det tok nøyaktig 24 timer fra han fredag sa ja til å overta som partileder før nok en opprivende lederstrid i Ap eksploderte rett foran øynene til Jens Stoltenberg.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:26

I salen satt Jens Stoltenberg selv og måpte. Han kunne bare konstatere at bråket, uvennskapet og rotet i Ap ingen ende tar. Og det stopper ikke der:

Delt innstilling

Hågensens begrunnelse for å trekke seg er all kritikken han har fått etter å ha deltatt i debatter med sittende partileder Thorbjørn Jagland i TV 2s «Tabloid» og NRKs «Redaksjon 21» i vinter.

Det vakte enorm oppsikt både i og utenfor Ap at en fylkesleder på direktesendt fjernsyn - ansikt til ansikt med Jagland - forlangte partilederen kastet. I stedet krevde Hågensen nettopp Jens Stoltenberg som ny leder.

- Ja, reaksjonene på min deltagelse i disse debattene er en av grunnene til at jeg nå velger å trekke meg som kandidat, sier Hågensen til VG.

Hågensens nærmeste støttespiller i fylkespartiet er ingen ringere enn Bjarne Håkon Hanssen. Den tidligere landbruksministeren er en nær alliert av Jens Stoltenberg i Aps stortingsgruppe, og selv nestlederkandidat i Ap sentralt. Innstillingen fra valgkomiteen i fylkespartiet var delt: To medlemmer ønsket gjenvalg av Hågensen, to ønsket Alf Daniel Moen som leder.

- Den delte innstillingen fra valgkomiteen skyldes blant annet min rolle i lederdebatten sentralt. Skulle jeg gått på en ny periode som leder, måtte jeg hatt bredere støtte. Når jeg nå trekker meg, kan jeg bidra til å unngå langvarig strid i fylkespartiet, sier Hågensen.

Offensiv

Men han angrer ikke på at han drev en intens kampanje for Jens i vinter.

- Jeg hadde en følelse av å bevege meg på grensen mot det illojale da jeg sa at jeg mente Thorbjørn måtte gå av. Men det var nødvendig å si ifra, selv om det var ubehagelig, og jeg ville gjort det igjen, sier Hågensen nå.

På møtet i Steinkjer rådhus gjennomførte Stoltenberg sin mest offensive og friske offentlige opptreden siden før han ble statsminister i mars 2000. Stoltenberg ville knapt kommentere Hågensens oppsiktsvekkende avgang overfor VG i går kveld:

- At det er ulike kandidater til lederverv i fylkeslagene, er ikke noe nytt.

Her kan du lese mer om