Krever oppreisning etter Birgitte-sak

«Jeg drepte Birgitte», sa en anonym oppringer. Advokat Arvid Sjødin mente det var Robin Hult. Nå krever Hult 500.000 kroner i oppreisning.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Robin Hult valgte selv å stå fram i Per Ståle Lønnings program på TV 2 for å avkrefte at det var han som hadde ringt til advokat Arvid Sjødin den 14. september 1998. Sjødin hadde sendt et brev til Riksadvokaten hvor han opplyste at han trodde det var Robin Hult som tilsto drapet på Birgitte Tengs. Nå krever Hult en halv million i oppreisning fra advokaten. Saken starter i Stavanger tingrett mandag. Sjødin avviser kravet.

- Det blir aldri aktuelt å erkjenne noe som helst, sier Sjødin til NTB.

Anonym telefon

Få måneder etter at Birgitte Tengs fetter var frifunnet for drapet på sin kusine, ringte telefonen i advokat Arvid Sjødins hjem. Det var hans kone som tok telefonen. «Jeg drepte Birgitte», sa den anonyme oppringeren. Denne opplysningen, sammen med en rekke andre detaljer om drapet, førte til at Arvid Sjødin startet en privat etterforskning for å finne ut hvem oppringeren kunne være.

- Sammen med advokat Erik Nadheim gikk jeg gjennom vitneavhør og andre papirer en hel kveld, forteller Sjødin.

Han forsvarte Birgittes fetter under rettsforhandlingene i Karmsund herredsrett i 1997. Etter gjennomgangen av saksdokumentene, mente Sjødin at det måtte være Karmøy-mannen Robin Hult som hadde ringt.

- Jeg skrev et brev til Riksadvokaten og ba om ny etterforskning. Dette var viktig informasjon i saken som jeg ikke kunne eller burde holde tilbake, forklarer Sjødin.

Brev på avveie

I brevet til Riksadvokaten navnga Sjødin Hult som den mulige anonyme oppringeren. Brevet førte til at Riksadvokaten ba Stavanger-politiet etterforske saken. Men brevet kom på avveie.

- Det var ikke jeg som var årsaken til at innholdet i brevet ble lekket. Jeg har ingen anelse om hvordan innholdet ble kjent, sier Sjødin.

Det vil han forsøke å bevise i retten. Blant annet er flere journalister kalt inn som vitner. I løpet av de fire dagene som er satt av til saken, skal også Kripos-etterforskeren Ståle Finsal, som ledet den taktiske etterforskningen i Birgitte-saken, og politiinspektør Gro Rossehaug fra Haugesund politistasjon, vitne. Advokat Bent Endresen representerer Sjødin, mens advokat Per Danielsen representerer Robin Hult.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder