Dørum avviser CIA-fullmakter

INNENRIKS

Justisminister Odd Einar Dørum (V) avviser påstander om at CIA og britisk etterretning har fått utvidede fullmakter til å operere på norsk jord.

  • NTB
Publisert:

VG skrev torsdag at slike fullmakter var gitt på grunn av misnøye med etterforskningen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Dette avviser imidlertid Dørum.

Samarbeidet mellom den norske overvåkingstjenesten og de hemmelige tjenestene i USA og Storbritannia er styrket etter terrorangrepet mot World Trade Center i New York 11. september 2001, men det er ikke foretatt endringer i arbeidsdelingen mellom de norske og de utenlandske tjenestene, opplyser Justisdepartementet.

Sikkerhetstjenesten skal etter 11. september ifølge VG ha etterforsket flere navngitte personer med tilknytning til muslimske trossamfunn i Oslo for mulige forbindelser med terrornettverket al-Qaida.

CIA skal tidvis ha vært meget misfornøyde med framdriften i PSTs etterforskning. Som en følge av denne misnøyen har amerikanske og britiske hemmelige tjenester i tiden etter terrorangrepene i USA fått utvidede fullmakter til å operere på norsk jord. Beslutningen ble ifølge anonyme VG-kilder tatt av justisminister Dørum.

Tidligere var det et ufravikelig prinsipp at enhver etterretningsvirksomhet på norsk jord skulle håndteres av norske tjenester.

Her kan du lese mer om