Regjeringen: Støtter satellitter som skal gi nett- og mobildekning i Arktis

To satellitter skal skytes opp og sørge for bedre nettverk for mobil- og PC-bruk i Arktis. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener spesielt skipstrafikk i området vil ha nytte av nettet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Bredbåndsdekningen i nordområdene er både ustabil og dårlig. Nå vil regjeringen bidra til oppskyting av to nye, norskeide satellitter som skal bedre nett-tilgangen for både skipstrafikk og fly i arktiske strøk, bekrefter Nærings- og fiskeridepartementet overfor VG.

Nyheten kommer en måned etter at det ble kjent at Elon Musk-selskapet SpaceX posisjonerer seg mot norske myndigheter for å levere bredbånd fra rommet.

les også

Historisk vinter-åpning av Polhavet

– Raskt og stabilt internett er viktig for de som driver aktiviteter i nordområdene, enten det gjelder skipstrafikk, forsvar, fiskeri eller forskning, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

PÅ NETT: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ser frem til at de to satellittene som skal skaffe nett-tilgang til skip og fly i Arktis er på plass. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det er det statlige selskapet Space Norway som skal stå for oppskytingen av satellittene, og prosjektet skal etter planen gjøres lønnsomt og stå på egne bein.

I Arktis finnes det foreløig ikke tilgang til bredbånd. Dette skyldes ifølge Space Norway at stasjonære kommunikasjonssatellitter mister dekningen rundt 75 grader nord.

I bane rundt planeten

Space Norway-prosjektet skal etter planen bestå av to satellitter i høy-elliptisk bane rundt jorden som skal gi bredbåndskapasitet til fly og skip.

Dette vil også sikre at fiskefartøyer, transportskip, passasjer- og cruisetrafikk får sikker tilgang til internett uansett hvor de befinner seg i Arktis.

Også fly i nordlige interkontinentale ruter vil kunne tilby bredbånd til sine passasjerer, ifølge selskapet.

For Norge vil dette legge til rette for en mer effektiv overvåkning, bedre myndighetsutøvelse og suverenitets-hevdelse. På denne måten vil Space Norway bidra til å dekke både statlige og kommersielle behov i nordområdene.

Med økende smelting av pol-isen vil skipstrafikken øke i den sesongen isen måtte være borte, venter Space Norway.

– I et slikt scenario vil systemet få større betydning enn det vi har basert planene på i dag, skriver selskapet.

Regjeringen vil gjerne åpne lommeboken, men vil først være sikker på at prosjektet er lønnsomt.

les også

Ekstremvarme i Arktis – verdens nordligste målestasjon har varmegrader

– Regjeringen foreslår derfor å gi et betinget tilsagn om egenkapital for å realisere prosjektet. Det betyr i praksis at staten vil medvirke med egenkapital hvis Space Norway lander avtaler som sikrer at prosjektet blir forretningsmessig lønnsomt, ifølge departementet.

les også

Forskere tror isen på Grønland vil tine raskere

I tillegg skal markedsrisiko bæres av kundene gjennom at prosjektets inntekter er sikret for hele satellittenes levetid.

– Space Norways prosjekt representerer en spennende mulighet til å få dekket samfunnets behov for bredbåndkommunikasjon til en lav kostnad for staten. I tillegg vil et solid kommunikasjonssystem legge til rette for økt verdiskapning i nordområdene, sier Røe Isaksen.

les også

Brende: Skal følge Russlands arktis-aktivitet nøye

– Du regner med å kunne delta på åpningen av dette arktiske bredbåndsnettet?

– Ja, jeg regner med at vi fortsatt har regjeringsmakt i 2022, da dette etter planen skal tas i bruk før det året er omme, svarer næringsministeren med et flir i munnviken.

STRATEGISK VIKTIG: Arktis og nordområdene har spesiell strategisk betydning for Norge. Da er det viktig med god infrastruktur for kommunikasjon der, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Jostein Matre, VG

Han har støtte fra både utenriksministeren og forsvarsministeren i regjeringens tro på prosjektet.

– Nordområdene er Norges viktigste strategiske ansvarsområde. Det er derfor naturlig at vi tar en ledende rolle for å få etablert bedre kommunikasjon der, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Dårlig dekning skaper utfordringer både for å ivareta sikkerhet og beredskap. Dette gjelder både innen sjøredning, oljevern og håndtering av fremtidige kriser. Fremfor alt påpekes det at Forsvaret har behov for stabil og sikker kommunikasjon ved operasjoner i norske farvann.

– Space Norways prosjekt er viktig for det norske Forsvaret. Det kan også dekke behovene til våre allierte, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder