Thommessen legger ansvaret på eks-direktøren - Ap ber ham trekke seg

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) mener det er uforståelig at eks-direktøren Ida Børresen ikke varslet ham tidligere. Ap ber ham trekke seg nå, mens KrF ikke vil konkludere i dag.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Oda Leraan Skjetne
 • Bjørn Haugan
 • Eirik Mosveen
 • Tore Kristiansen (foto)

Artikkelen er over to år gammel

KrF-leder Knut Arild Hareide var ikke klar til å felle den endelige dommen over om Thommessen har deres tillit etter redegjørelsen tirsdag formiddag.

Dermed er det ikke flertall på Stortinget for å kreve stortingspresidentens avgang etter dagens runde:

Ikke konkludert

– KrF vil ikke drive polemikk i denne saken. Til det er den for alvorlig. Vi har ikke konkludert, og vil gå inn i Stortingets videre behandling før vi konkluderer, sa Hareide.

Men Venstre, som også støttet gjenvalget av Thommessen som stortingspresident i fjor høst, åpner nå for at noen må ta et politisk ansvar etter byggeskandalen:

– Hvordan det politiske ansvaret skal tydeliggjøres, forutsetter jeg at presidentskapet nå gjør grundige og nødvendige vurderinger av, sa parlamentarisk leder Terje Breivik (V).

les også

Slik startet byggeskandalen på Stortinget

Støre: Han bør trekke seg

Ap-leder Jonas Gahr Støre fastholder at Thommessen må trekke seg, og sa det rett ut fra Stortingets talerstol. Ap er ikke fornøyd med svarene de fikk i redegjørelsen:

– Dette handler ikke om skyld, det handler om tillit og politisk ansvar, sier Støre, som mener Thommessen må gå av frivillig.

– Vi hører en president som beklager at han ikke har blitt meddelt, men hva har han gjort for å skaffe seg informasjon? spør Støre fra talerstolen.

Også Sp, MDG og Rødt mener at Thommessen må trekke seg:

– Det er merkelig at stortingspresidenten ikke kan henvende seg direkte til prosjektet for å få et oppdatert bilde, sa Marit Arnstad, Sps parlamentariske leder.

– Byggeprosjektet blir stående som et monument over uvettig pengebruk, og landets mest tragiske tunnel. sa Audun Lysbakken (SV).

Vanskelig å forstå

Tirsdag formiddag sto den hardt kritiserte stortingspresidenten fra Høyre på Stortingets talerstol og orienterte parlamentet om byggeskandalen.

– Det er en utvikling vi i alle er sterkt bekymret over. Særlig er den siste økningen urovekkende og vanskelig å forstå, sa Thommessen da han startet sin redegjørelse fra Stortingets talerstol.

Thommessen fortalte grundig hva som har skjedd, men han hadde ingen egne initiativ å vise til, for at presidentskapet skulle få ekstra informasjon gjennom den kritiske fasen fra november til februar, da kostnadene senere skulle vise seg å sprekke med 493 millioner kroner.

TIDLIGERE DIREKTØR: Ida Børresen Foto: Magnar Kirknes

– Sterkt beklagelig

Thommessen sa i redegjørelsen at det også er sterkt beklagelig at han og resten av presidentskapet ikke fikk vite om et møte i prosjektrådet 19.desember i fjor, hvor alle var enige om at situasjonen var kritisk.

Dagen etter, 20.desember, sa Thommessen til Stortinget at kostnadsrammen lå fast.

– Det er sterkt beklagelig at dette ikke ble meddelt meg før innlegget ble holdt, sa Thommessen.

– Uforståelig

Han spurte selv om hvorfor presidentskapet ikke har vært mer pågående overfor administrasjonen og den avgåtte direktøren Ida Børresen.

Og svarte slik:

– Forholdet mellom presidentskap og direktør må være basert på tillit og ikke mistillit. Vi hadde gitt klar beskjed om at kostnadsrammen skulle holdes.

– Det fremstår som uforståelig at direktøren ikke straks orienterte presidentskapet om avvikene i november-rapporten, la han til.

Byggeprosjektet har ridd de folkevalgte som en mare gjennom halvannet år, siden VGs første artikkel i september 2016, om at det store byggeprosjektet hadde gått på enorme overskridelser.

les også

Stjernesmell for Stortinget: Byggeprosjekt sprekker med 700 millioner

Nå på nyåret kom en ny utgiftsbombe: Prosjektet trenger ytterligere en halv milliard kroner for å fullføre rehabiliteringen av Stortingets kontorbygg i Prinsens gate 26, nytt post- og varemottak, og en 240 meter lang tunnel til varemottaket og garasjeanlegget på Løvebakken.

Hovedårsakene

I stortingssalen redegjorde Thommessen for hovedårsakene til at det var nødvendig med å bygge ut Prinsensgate 26, og forklarte at det blant annet gjaldt, ventilasjon, varme - og sikkerhet; et behov som hadde endret seg og blitt strengere etter 22.juli-terroren.

Foto: Tore Kristiansen

les også

Stortingets byggeskandale: Her pusset de også opp – for under halve prisen

Da det hele startet i 2011 var planen bare å pusse opp kontorbygget i Prinsens gate i 26. Året etter ble det imidlertid besluttet å rehabilitere hele bygget - å rive alt på innsiden av bygget, men beholde de tilsynelatende verneverdige ytterveggene.

Han innrømmer at det er et uhyre komplisert byggeprosjekt som har blitt undervurdert at Stortingets presidentskap - som er byggherre og har ansvaret for byggeprosjektet.

Legger ansvar på Multiconsult

Men så gjentok Thommessen at konsulentselskapet Multiconsult må bære en stor del av ansvaret for kostnadsøkningen:

– Kompleksiteten er kraftig forverret ved at Multiconsults arbeid har vært av svært dårlig kvalitet, sa stortingspresidenten, og varslet at pengekravet i søksmålet mot Multiconsult kan bli ytterligere forhøyd.

Går tom i april

Men nå er kassen snart tom. Thommessen sa at det trengs en ny formell garanti fra nasjonalforsamlingen innen utgangen av april for å hindre at prosjektet stopper opp, med risiko for nye merkostnader.

Finanskomiteen må derfor umiddelbart begynne å arbeide med et forslag til vedtak som både gir Stortinget nye garantier, og sørge for ny likviditet senere.

Høyre: Svekket tillit

Også stortingspresidentens egen gruppe, Høyre, er dypt bekymret over situasjonen:

– Stortingets rennomé er svekket, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, som la til at Stortinget selv må spare inn. Men han deler Thommessens analyse om at direktøren må bære hovedansvaret for at informasjon kommer videre:

– Det er administrasjonen som har ansvaret for å orientere presidentskapet, sa Helleland.

les også

Stortingets byggekonto er tom i april

Siste frist

KrF kan avgjøre Thommessens videre skjebne som stortingspresident. KrF-leder Knut Arild Hareide sitter få meter fra Thommessen og skribler og blar i papirer.

I salen er de fleste stortingsrepresentantene på plass, også Ap-leder Jonas Gahr Støre. Men siden denne saken ikke angår regjeringen, står plassen til statsminister og Høyre-leder Erna Solberg tom.

Hans Fredrik Grøvan, KrFs parlamentariske nestleder, sa til VG tirsdag morgen at det nå er siste frist for Thommessen:

Han må svare på de avgjørende spørsmålene i saken. Hva han sier, vil bli avgjørende for om KrF vil felle ham eller ikke.

Dersom KrF vender ryggen til stortingspresidenten, er det i så fall et flertall på Stortinget som ikke lenger har tillit til sin egen president.

I forrige uke ble Stortingets finanskomité og de parlamentariske lederne orientert bak lukkede dører, men tirsdag morgen må Olemic Thommessen gjøre det han ble pålagt av Stortinget våren 2017: Å gi hele Stortinget i plenum tidsriktig informasjon om deres eget byggeprosjekt.

Les også

Mer om

 1. Stortinget
 2. Olemic Thommessen

Flere artikler

 1. Olemic Thommessens svarte hull – avsløring om nytt møte skaper trøbbel i forklaringen

 2. De ubesvarte spørsmålene om Stortingets byggeskandale

 3. Støre ber Thommessen trekke seg etter byggeskandalen

 4. Støre etter Olemic Thomessens redegjørelse: – Mange hull i forklaringen

 5. Krever forklaring fra Thommessen: Kan felles av egen tale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder